Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 28.02.2012.
08:00
24 sata A

Besplatnim aplikacijama nam špijuniraju pozive i poruke

Internet kompanije počele su da koriste besplatne aplikacije za smart telefone koje im dozvoljavaju da “zaviruju” u tekstualne poruke i pozive, pa čak i da preko telefona lociraju korisnika, prenosi “Dejli mejl”.

Prihvatajući “pravila i uslove korišćenja” prilikom preuzimanja neke aplikacije, korisnici će omogućiti programerima da steknu uvid u njihove privatne informacije.


''Fejsbuk'' insistira da korisnici Android aplikacija na pametnim telefonima daju dozvolu da aplikacija čita njihove tekstualne poruke (SMS), iako ovaj internet gigant još nije iskoristio ova svoja prava.

Foto: Ilustracija


Društveni medijski sajtovi kao što su ''Flikr'' i ''Jahu'' navode da će preko svojih aplikacija “špijunirati” poruke, dok će aplikacije manjih kompanija takođe zatražiti ovakva prava zavirivanja u detalje privatnosti. Čak će biti moguće i preuzimati fotografije koje je korisnik načinio svojom kamerom na telefonu, pozivati njihov broj i pregledati pozive bez znanja vlasnika telefona.

Kampanje za zaštitu privatnosti kritikovalie su ovakvu zloupotrebu korisnikovih ličnih informacija. Nik Pikls, direktor “Big Brother Watch”, opiso je ovakvo tržište aplikacija kao “neregulisani Divlji zapad”:


Fejsbukovu aplikaciju za Android telefone preuzelo je više od 100 miliona korisnika, ali svega nekoliko njih svesno je da su omogućili najvećoj društvenoj mreži da im čita SMS poruke sačuvane na memoriji telefona ili SIM kartici.


Aplikacija se takođe koristi kako bi se uređaj locirao uz pomoć GPS-a ili pristupilo telefonskom imeniku i imejl listi kontakata.


Ali ni ovo nije sve. Komapnije takođe mogu i “surfovati” po vašoj veb istoriji, odnosno gledati koje ste sve internet stranice posećivali preko svog mobilnog uređaja.


Ovi detalji neretko se nude oglašivačima i kompanijama za ispitivanje tržišta koje preuzimaju aplikacije i šalju neželjene reklame i spam poruke.


Danijel Rozenfild, direktor kompanije za aplikacije “Sun Product”, kaže da je prodaja ličnih podataka mnogo unosniji posao nego naplaćivanje samih aplikacija.


- Prihod koji biste ostvarili naplaćivanjem svoje aplikacije ne može da se meri sa onim koji dobijete dajući svoje aplikacije besplatno i pružajući ih sa reklamama - naglasio je Rozenfild.


- Od samog početka, Andorid ima sistem koji informiše korisnike da će preuzimajući aplikaciju omogućiti da mu se čitaju informacije, tražeći od korsinika dozvolu pre instaliranja - kažu u Guglu.

POVEZANE VESTI

Utorak 28.02.2012. 11:13
Hvala na obavestenju, sada cu poslati porukicu bilo kome da je Cukerberg najobicniji lopov koji je od ortaka ukrao "facebook", a ici cu samo na antiamericke sajtove pa nek onda prodaju kome zele podatke. Inace poznato nam je da ovi zagovornici "demokratije"imaju ovakvu viziju ljudskih "sloboda".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online