Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 13.02.2012.
02:19
Blic A

Crna rupa u Mlečnom putu svakodnevno “proždire” asteroide

Džinovska crna rupa u centru naše galaksije Mlečni put izgleda da proždire asteroide i pretvara ih u paru, što bi moglo da objasni česta viđenja “plamenova”, saopštili su astronomi na osnovu podataka sa “Čandre”, teleskopa američke svemirske agencije NASA.

"Hranjenje" crne rupe
 

“Čandra” već nekoliko godina detektuje X-zrake, otprilike jednom dnevno, iz supermasivne crne rupe poznate kao “Strelac A” (Sagittarius A ili Sgr A). “Plamenovi” traju nekoliko časova, a njihova svetlost rangira od nekoliko puta do skoro stotinu puta jače od uobičajenog “proizvoda” crne rupe.


“Ljudi sumnjaju da su se asteroidi uopšte mogli oformiti u blizini supermasivne crne rupe. Ovo je uzbudljivo otkriće, jer ukazuje da je potreban veliki broj njih da proizvedu te plamenove”, istakao je Kastitis Zubovas sa Univerziteta u Lesteru.


Naučni tim smatra da postoji oblak oko “Sgr A”, koji sadrži bilione (hiljadu milijardi) asteroida i kometa, odvojenih od svojih roditeljskih zvezda. Asteroide koji prolaze na oko 150 miliona kilometara od crne rupe, što je, ugrubo, razdaljina između Zemlje i Sunca, razbila bi na komadiće plimna sila crne rupe, koju proizvodi njeno gravitaciono polje.


Te komade bi potom trenje pretvorilo u paru, dok prolaze kroz vreli, retki gas oko “Sgr A”, slično zagrevanju i sjaju meteora koji pada kroz Zemljinu atmosferu. Pojavljuje se bljesak i potom crna rupa proguta ostatke asteroida.


“Orbita asteroida može da se promeni ako prolazi suviše blizu neke zvezde ili planete u blizini Sgr A. Ako je bačen ka crnoj rupi, gotov je”, kaže Sergej Najakšin, koautor studije.

Kad odete izvan Mlečnog puta, pa ga pogledate odozgo - e pa naučnici veruju da to izgleda kao na ovoj fotografiji
 


Naučnici procenjuju da bi asteroidi trebalo da imaju poluprečnik veći od 10 kilometara kako bi proizveli plamenove koje može da detektuje “Čandra”.


“Sgr A” verovatno “konzumira” i manje asteroide, koje je teško uočiti jer su njihovi “plamenovi” slabiji, pa je broj kamenja koje proguta crna rupa veći od onog koji je detektovan, a što se tiče broja asteroida oko nje, možda su u pitanju bilioni.


“Izračunali smo da bi tokom perioda od 10 milijardi godina crna rupa progutala nekoliko bilijardi asteroida”, rekla je koautorka studije Sera Markof, sa Univerziteta u Amsterdamu.


Ova studija će pomoći u boljem razumevanju formiranja asteroida i planeta u okolini u kojoj dominiraju supermasivne crne rupe.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 13.02.2012. 03:12
Ne idete u korak sa novogovorom ...ne kaze se vise "proždire" , vec : crna rupa je"PROZDRNULA"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online