Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 08.01.2012.
17:50
Mondo A

Najgluplja naučna istraživanja

Srećne svinje valjaju se u blatu, a srećni ljudi u braku su sa velikodušnim partnerima. Pogledajte na kakva su sve istraživanja naučnici prošle godine trošili vreme i novac...

Foto: ilustracija
 

Naučnici stvari nikad ne uzimaju zdravo za gotovo. Istraživači moraju da dokažu da je ono za šta verujemo da je istina stvarno istina, kroz reprezentativne, statistički značajne rezultate. Što je sigurno, sigurno je. Ispitivanje pretpostavki je, na kraju krajeva, sama suština nauke.

Ipak, čak i kada se sve to uzme u obzir, neka istraživanja sprovedena prošle su bila stvarno besmislena. "Lajv sajens" donosi pregled zaključaka naučnih studija koje su prošle godine dokazale očigledno.

Posle konzumiranja veće količine alkohola ređe se praktikuje siguran seks

Previše alkohola umanjuje našu sposobnost da donosimo ispravne odluke. Kanadski istraživači analizirali su podatke prikupljene u 12 ranijih studija koje su se bavile uticajem alkohola na ponašanje, a rezultati do kojih su došli biće objavljeni ovog meseca u stručnom časopisu "Zavisnost".

Ukratko, što je više alkohola u organizmu, veća je verovatnoća da će se osoba upustiti u nezaštićeni seksualni odnos. Za svako povećanje nivoa alkohola u krvi od 0,1 miligrama po mililitru, rizik od stupanja u seksualni odnos bez zaštite rastao je za pet odsto. Drugim rečima, verovatnoća da se neko mrtav pijan seti da upotrebi kondom je prilično mala.

Muškarci potiskuju strah, bol i empatiju kada se od njih očekuje da pokažu da imaju samopouzdanja

Ovaj zaključak verovatno nikoga nije iznenadio. Ali, psiholozi su se ozbiljno pozabavili istraživanjem, pa se to sad može smatrati naučno dokazanom činjenicom.

Cilj istraživanja čiji su rezultati objavljeni u decembru u časopisu "Psihologija" bio je da se utvrdi kako se muškarci nose sa emocijama u situacijama u kojima se od njih očekuje da budu oličenje muževnosti, snage i samopouzdanja.

"Kontrola emocija u situacijama u kojima muškarci treba da se dokažu ima ključnu ulogu u ispunjavanju društvenih očekivanja, bez obzira na to da li se radi o incidentu na času fizičkog ili čuvanju teško stečene pozicije na poslu", zaključili su psiholozi sa Univerziteta Indijana.

Vožnja pod dejstvom marihuane je opasna

Ko bi rekao da je opasno da neko "naduvan" sedne za volan... Ali, za svaki slučaj, naučnici su i to proverili. Prema rezultatima studije koju je u oktobru objavio časopis "Epidemiologija", marihuana povećava rizik od saobraćajne nesreće. Osobe koje sednu za volan u roku od tri sata od upotrebe marihuane, izložene su dvostruko većoj opasnosti od sudara.

Svinje obožavaju blato

Ispostavilo se da se prasići ne foliraju: oni stvarno uživaju u valjanju u blatu, i to ne rade samo da bi zabavili ljude. Analizirajući ponašanje životinja, naučnici su zaključili da je valjanje u blatu za svinje znak blagostanja. Kako su došli do toga? Ranije se mislilo da se svinje leti valjaju u blatu da bi se rashladile, a sad je neko primetio da to rade i u toku zime...

Modni časopisi glorifikuju mladost

Vrlo interesantno: žene starije od 40 godina gotovo nikad se ne pojavljuju u časopisima. Na naslovnim stranama ženskih magazina dominiraju zvezde u dvadesetim i tridesetim godinama, čak i ako su u pitanju časopisi čija je ciljna grupa i nešto starija populacija.

Na naslovnoj strani "Voga" u 2010. godini pojavila se samo jedna žena koja je imala više od 40 godina. U pitanju je bila Hale Beri koja je tada imala 43.

Osobe čiji je partner velikodušan imaju srećan brak

U oblasti bračnih saveta retko kad se pojavi nešto iznenađujuće, pa je tako i ova godina bila rezervisana za banalnosti. Dakle, psiholozi su sproveli istraživanje i zaključili da je tajna srećnih brakova u velikodušnosti partnera.

Polovina žena i 46 odsto muškaraca koji su učestvovali u istraživanju, koji su svoje partnere opisali između ostalog i kao "velikodušne" istovremeno su svoj brak okarakterisali kao "veoma srećan". Od onih čiji partneri nisu velikodušni, srećno je u braku samo 14 odsto ispitanika.

Roditelji poslednji primete da nešto nije u redu sa njihovom decom

"Trava i alkohol? Nema šanse!", i tako roditelji žive u zabludi kada je reč o ponašanju njihove dece... Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Mičigenu pokazalo je da iako većina roditelja koji su učestvovali u anketi veruje da 60 odsto srednjoškolaca pije kad izađe u provod, samo deset odsto njih misli da to radi i njihovo dete.

Internet nam služi da ubijemo vreme

Internet je "mesto" za prekraćivanje dokolice. U decembru je objavljeno istraživanje Pju instituta, čiji su rezultati pokazali da 53 odsto korisnika uzrasta od 18 do 29 godina svakog dana "visi" na Internetu da im prođe vreme, a da to povremeno čini priznaje i 58 odsto odraslih.

Deklaracije na proizvodima niko ne čita

Kalorije, masti, šećer... Svi se nešto kao preračunavamo, ali spisak na prehrambenim proizvodima u stvari niko živi ne čita. Ispostavilo se da i oni koji kažu da uvek pročitaju deklaraciju u realnim uslovima eventualno provere rok trajanja onoga što kupuju.

U Americi je sprovedeno istraživanje tokom kojeg su dobrovoljci pri odlasku u kupovinu nosili uređaj koji prati pokrete očiju. Iako je na početku eksperimenta oko 30 odsto ispitanika izjavilo da redovno čita deklaracije, analiza podataka pokazala je da je tek svaki stoti stvarno pogledao koliko masti, šećera i kalorija sadrži odabrani proizvod.

POVEZANE VESTI

NAUKA I TEHNOLOGIJA Meduze - moderna kuga okeana
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online