Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 09.01.2012.
08:00
lepotaizdravlje.rs A

Geni određuju naš izbor parfema!?

Ključnu ulogu u odabiru parfema imaju geni, tvrde švajcarski naučnici. Njihova studija je pokazala da grupa gena poznata kao MHC utiče na to da li će nam određeni miris kod suprotnog pola biti privlačan ili ne. Biolozi veruju da je tokom evolucije to bio razlog da se ne pare bliski rođaci.

Foto: Ilustracija
 

Grupa gena poznata kao MHC utiče na naš miris i samim tim na odluku koliko će nam neka osoba suprotnog pola biti privlačna, pokazalo je najnovije švajcarsko istraživanje.

Parfem koji je privlačan jednoj osobi drugoj može biti odbojan, a sve je zapisano u genima, zaključak je švajcarskih naučnika, objavljen u časopisu “International Journal of Cosmetic Science”.

Naučnici su u sklopu istraživanja od ispitanika najpre zatražili da po privlačnosti poređaju desetak mirisa čijim se kombinacijama stvaraju parfemi, a posle toga su proučavali razlike u genima.

Ranija istraživanja su proučavala vezu grupe gena poznatih kao MHC geni i toga smatra li jedna osoba neku drugu seksualno privlačnom po mirisu, te je utvrđeno da je veća verovatnoća da nam je privlačniji miris osobe suprotnog pola koja ima drugačije MHC gene od nas.

Biolozi veruju da je evolucijski razlog tome bio da se osigura da se ne pare bliski rođaci.

Naučnici su u istraživanju krenuli od pretpostavke da ta grupa gena određuje i naše sklonosti prema parfemima pa je 116 učesnika ispitivanja oba pola moralo da poređa po privlačnosti 10 različitih mirisa među kojima i ružu, cimet, kedar i mahovinu u različitim koncentracijama i srazmerama.

Neki mirisi bili su pravi pobednici, poput tolua – mirisa južnoameričke mahunarke koji podseća na vanilu, a najgore je prošla indijska trava zbog previše zemljanog mirisa.

Međutim, kada su naučnici počeli da menjaju koncentracije i srazmere mirisa, uočili su da je sklonost nekom mirisu zavisila od sastava MHC gena.

"Mnogi ljudi donose odluke na temelju reklama, a ne na temelju toga koje mirise vole i zato je naša zamisao bila da uvedemo biologiju u to pitanje i utvrdimo da li možemo odrediti koje bi mirise osoba volela na osnovu njihovog genotipa”, kaže jedan od istraživača, August Hamerli.

POVEZANE VESTI

NAUKA I TEHNOLOGIJA Najveća naučna otkrića u 2013.
Ponedeljak 09.01.2012. 11:26
Бијолози верују, научници верују, стручњаци верују - - - ја верујем да је ово глупост.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online