Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 29.09.2011.
18:19
Blic A

Sutra stiže novi Fejsbuk

Korisnici Fejsbuka od sutra će imati priliku da isprobaju "Tajmlajn", novi koncept i izgled ove društvene mreže. Međutim, novi Fejsbuk može da donese kraj ere anonimnog surfovanja Internetom.

Ako se koristi na pravi način, "Tajmlajn" će biti više nego zabavan: Mark Cukerberg
 

Osnivač Fejsbuka Mark Cukerberg je, pre nedelju dana, na konvenciji F8, otkrio nove izmenjene stranice profila, koje omogućavaju korisnicima da govore priče iz svojih života.

Od tog saznanja, velika većina korisnika je izrazila skepsu i neslaganje sa ovakvom drastičnom promenom sadašnjeg stanja i izrazila želju da zadrži stari izgled profila. Međutim, portal Mashable.com ističe da je izgled poslednja stvar oko koje bi korisnici trebalo da budu zabrinuti. 

Vaši prijatelji će znati sve šta radite

Naime, deljenje sadržaja sa stranica povezanih s Fejsbukom je sada i brže i lakše pošto više neće biti potrebno da nešto "lajkujete" kako biste to nešto podelili sa prijateljima, već će biti potrebno samo da odaberete opciju "dodaj u tajmlajn" na nekoj stranici ili aplikaciji, i ta aplikacija će imati dopuštenje da deli vaše aktivnosti sa vašim prijateljima.

Koje su to aktivnosti? Sve. Od čitanja članaka, gledanja filmova, pregledavanja fotografija, slušanja muzike ili bilo čega drugog. Prema tome, ako neki vaš prijatelj gleda erotski film na stranici povezanoj sa Fejsbukom, iako on verovatno ne želi da to bilo ko zna - vi ćete to znati. Ako neka vaša prijateljica čita tekst o mršavljenju ili ugrađivanju silikonskih grudi i ne želi da se to zna - vi ćete to znati.

"Niko ne kaže da je automatsko deljenje loša ideja, ali ljudi moraju biti svesni na šta se tačno 'potpisuju' kada dodaju aplikacije na 'tajmlajn'. Sigurno će zaboravljati na to i deliti stvari koje ne žele", upozorava Mashable.com.

Kako da izbegnete automatsko deljenje?

Jedan od načina da izbegnete automatsko deljenje je da ne dodajete aplikacije čije sadržaje ne želite da delite. Jer, ako je dodate i zaboravite se, sve što radite znaće vaši prijatelji. Kada dodajtete aplikaciju ukoliko odaberete opciju "po izboru" bićete u prilici da podesite da vašu aktivnost možete videti samo vi.

 

Ili, kada budete dodavali aplikaciju, Fejsbuk će vam ponuditi opciju sa kim želite da podelite svoju aktivnost - javnost, prijatelji i po izboru. Ukoliko odaberete "po izboru" bićete u prilici da podesite da vašu aktivnost možete videti samo vi.

Pit Kešmor: Zavolećete "Tajmlajn"

" 'Tajmlajn' je album u kome je dokumentovan ceo naš život, od rođenja do sada, sve uspomene, od dobrih do loših. Najveća stvar kod "tajmlajna" činjenica da će nas Fejsbuk poznavati bolje od nas samih. Ova društvena mreža pronalazi najemotivnije i najdirljivije trenutne naših života i ih izdvaja u nepreglednom moru "običnih" informacija. 'Tajmlajn' je čudo kompjuterskog programiranja i algoritam koji izaziva tako dubok emocionalni podražaj da ćete ga, nakon početnog odbijanja, zavoleti tako da više nikad nećete poželeti da se vratite na stari profil", tvrdi Pit Kešmor, osnivač i izvršni direktor Mashable.com i priznati stručnjak za društvene medije. On savetuje korisnicima da "Tajmlajnu" pruže šansu i istraže njegove dobre strane.

  

"Lajk" odlazi u istoriju

Pored drastičnih novina koje će imati potencijalnih implikaciju na privatnost i intimu, novi Fejsbuk donosi i druge značajne inovacije koje će prosečnog korisnika verovatno daleko više zanimati.

"Lajk" odlazi u prošlost! Od sada će partneri najveće svetske društvene mreže moći bilo koji glagol da pretvore u "dugme", što će u praksi značiti da ćete verovatno moći da znate koliko vaših prijatelja "sluša" muziku, "čita" tekst ili "gleda" video klip koje ste okačili.

Novi Fejsbuk donosi i veliki broj novih aktivnosti koje možete da delite sa svojim prijateljima, pored do sadašnjih kao što je aploudovanje fotografije, deljenje linkova ili postavljanje pitanja. Na primer, sada kao aktivnost imate i kupovinu stana ili kućnog ljubimca.

Pored toga, zahvaljujući velikom broju novih partnerstava koje je ova kompanija ostvarila sa drugima, za ogroman broj sadržaja nećete morati uopšte ni da napuštate Fejsbuk. Drugim rečima, čitaćete tekstove, gledaćete filmove i klipove, slušaćete muziku, pratićete vesti direktno na samom sajtu društvene mreže.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online