Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 02.09.2011.
12:42
Vestionline A

Smart forvision: Pogled u budućnost električne mobilnosti

Smart je oduvek bio pionir u pitanjima pokretljivosti u gradskoj sredini, a vozilom smart fortwo na električni pogon kompanija pokazuje smer razvoja u gradovima širom sveta.

Zajedno sa kompanijom BASF, najvećim automobilskim dobavljačem u hemijskoj industriji, smart demonstrira svoju vodeću ulogu kroz upotrebu naprednih tehnologija iznad i iza pogonskog sistema. Zajednički koncept vozila smart forvision predstavljen na Međunarodnom sajmu automobila u Frankfurtu 2011. kombinuje futuristički dizajn sa tehnologijama vezanim za energetsku efikasnost, konstrukciju male težine i kontrolu temperature.

Nove inovacije BASF-a: Smart forvision


”Sa 'Forvision-om', smart opravdava svoju ulogu Dajmlerovog trusta mozgova zaduženog za pokretljivost u gradskim sredinama. Predstavljamo brojne svetske premijere koje pokazuju da je moguća beskompromisna električna mobilnost. Jasan cilj je da se ne emituju štetne materije, i stoga smo obratili pažnju na sve činioce koji na to utiču kod ovakvog vozila. Kao rezultat, dobili smo nove koncepte i materijale u oblasti izolacije, refleksije, konstrukcije male težine i upravljanja energijom. Sem providnih organskih solarnih ćelija, providnih i štedljivih svetlećih dioda i folija i premaza koji reflektuju infracrvene zrake, korišćena je i izuzetno učinkovita pena kao izolacija od toplote i hladnoće. Smart postavlja nove standarde i u pogledu dizajna

O kompaniji BASF


BASF je vodeća hemijska kompanija na svetu. Proizvodni program obuhvata hemikalije, plastične mase, proizvode za oplemenjivanje, sredstva za zaštitu bilja, naftu i gas. Svojim visokokvalitetnim proizvodima i inteligentnim rešenjima, kompanija BASF doprinosi rešavanju globalnih izazova kao što su zaštita klime, energetska efikasnost, ishrana i mobilnost. Godine 2010. BASF je sa 109.000 zaposlenih ostvario promet od preko 63,9 milijardi evra.

male težine koji se postiže upotrebom inovativnih točkova kod kojih je sve plastično”, kaže direktorka kompanije Smart dr Aneta Vinkler.

”U sprezi sa smartovim revolucionarnim DNK, napravili smo vozilo koje je toliko jedinstveno da jedva čekamo da ga izvezemo napolje iz istraživačke laboratorije i oprobamo na putevima!

Automobili budućnosti zahtevaju materijale i tehnologije koje smanjuju potrošnju električne energije a povećavaju obim i nivo komfora. Naše inovacije značajno doprinose tome”, izjavio je dr Kristijan Fišer, direktor BASF-ovog sektora za istraživanje polimera.

”Ponosni smo na to što smo razvili holistički koncept za održivu pokretljivost u gradskoj sredini u saradnji sa Smartom. Zajedno predstavljamo inovativno vozilo bez premca.”

Energetska efikasnost: svetlost i energija preko krova


Šestougaone providne zone na krovu smart forvisiona su upadljiva karakteristika – to je prvi krov koji propušta svetlost, ali i koji generiše energiju. Tehnologija koja je ovde korišćena su providne solarne ćelije koje prekrivaju čitavu površinu krova.

Bazirane su na organskim bojama umetnutim u sendvič-krov. Providne boje solarnih ćelija se aktiviraju pomoću svetlosti. Čak i pri difuznom osvetljenju ili slabom osvetljenju one generišu dovoljno energije za napajanje multimedijalnih komponenata i tri ventilatora koji doprinose regulaciji temperature u unutrašnjosti vozila. Ako vozilo stoji na suncu, ventilacija stalno radi pomoću ovih solarnih ćelija i tako održava svežinu u automobilu. Ova nova foto-voltažna tehnologija otvara put energetskoj efikasnosti, a generisana energija se može koristiti za dalju upotrebu u automobilu.


Dizajn koji se odlikuje malom težinom: drugačiji, bolji, moderniji. U smart forvisionu, primetno je značajno smanjenje težine i unikatan dizajn: prvi potpuno plastični točak pogodan je za veliki obim proizvodnje. Točak koji je izradio BASF od novih visoko-učinkovitih materijala kao rezultat ima značajno smanjenje težine koje iznosi tri kilograma po točku. Za razliku od konvencionalnih polijamidnih kompozitnih materijala, ova nova plastika ima dugačka armirana vlakna koja poboljšavaju mehanička svojstva plastike. Rezultat: izuzetna toplotna i hemijska stabilnost, dinamička snaga, čvrstina i dobre karakteristike tokom neprekidne upotrebe. Prvi intenzivni testovi proizvoda u smartu pokazuju performanse točkova izrađenih u potpunosti od plastike i potvrđuju potencijal za moguću upotrebu u proizvodnji automobila.

BASF u Srbiji


Preko svog predstavništva u Beogradu, kompanija BASF je u Srbiji prisutna više od 20 godina. Osnivač firme BASF Srbija d.o.o. je BASF SE iz Nemačke sa 100% osnivačkog udela. Sa 30 zaposlenih, BASF Srbija d.o.o. ima za cilj da na lokalnom tržištu realizuje osnovnu ideju koncerna BASF – da putem neprekidnih inovacija i proizvoda visokog kvaliteta, koji kupcima pomažu da budu uspešni u svojim branšama i rade na poboljšanju životnog kvaliteta, bude vodeća hemijska kompanija na svetu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online