Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 30.08.2011.
08:00
Vestionline A

Niče naučno-tehnološki park na Zvezdari

Naučno-tehnološki park "Zvezdara", investicija vredna 9,7 miliona evra, trebalo bi da bude završen do marta sledeće godine, kada će nekoliko desetina tehnoloških firmi početi da rade na moderan način, najavio je potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Ðelić.

Ovako će Naučno-tehnološki park izgledati u martu 2012.

On je, pošto je sa ministrom prosvete i nauke Žarkom Obradovićem obišao gradilište tog parka, koji su počeli u maju ove godine, rekao da će učiniti sve da u martu sledeće godine taj "prvoklasni projekat" bude otvoren za ekonomiju znanja.

Ðelić je naveo da će taj infrastrukturni objekat, koji će se prostirati na 16.000 kvadratnih metara, omogućiti da se inkubator tehnoloških firmi, koji se sada nalazi na Mašinskom fakultetu u Beogradu, preseli na novi prostor, ali i povratak velikog broja visokostručnih kadrova koji su otišli iz Srbije.

On je naveo da je taj park jedan od četiri koliko će ih postojati u Srbiji, da će biti izgrađeni i u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, a koji će predstavljati objedinjenu ponudu Srbije tehnološkom svetu.

Ministar Obradović je rekao da je suština projekta da se stvori baza za razvoj nauke u Srbiji, ali i zapošljavanje nekoliko stotina ljudi. Obradović je izrazio nadu da će se do marta sledeće godine videti koliko će taj naučno-tehnološki park promeniti "lik" te beogradske opštine i koliko će značiti za naučni razvoj Srbije.

Naučno-tehnološki park "Zvezdara" finansira se sredstvima Evropske investicione banke, a osmišljen je kao podrška malim inkubator preduzećima koja se bave razvojem ideja i njihovom tehnološkom primenom.

U tom parku će postojati zajedničke službe, finansijska, pravna, održavanje zgrade, kao i sale za sastanke, a paralelno sa gradnjom biće urađen i pravilnik o poslovanju parka.

Predsednik opštine Zvezdara Milan Popović rekao je da će izgradnjom ovog parka kvalitet života građana biti podignut na veći nivo, jer će na njoj infrastrutkura biti poboljšana, iako je i sada, kako je rekao, lepo živeti na Zvezdari.

Direktor jedne od firmi koja je deo inkubatora Aleksandar Čabrilo rekao je da je nedostatak prostora jedan od problema sa kojim su se suočavali u razvoju inkubatora, kao i da će osnivanje ovog parka mnogo značiti visoko-tehnološkim firmama u Srbiji, a koje većinu svojih prihoda ostvaruju izvozom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online