Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 07.07.2011.
08:00
Sarajevo-x A

Bioničke naočare vraćaju vid slepima

Bioničke naočare, koje bi se uskoro mogle naći u prodaji, pomoći će slepim ljudima da ponovno "progledaju", pišu svetske agencije.

Bioničke naočare olakšaće kretanje slepim ljudima
 

Istraživači sa Oksforda razvijaju "pametne naočare" koje koriste sićušne kamere i džepna računala, koja upozoravaju osobe koje ih nose na predmete i ljude ispred njih.

Možete pročitati još:

 

1. Srbin tražio da mu odseku šaku i zamene je bioničkom

 

2. Bioničke noge za invalide

Ove naočare će slepim ljudima olakšati kretanje kroz tržne centre i prometna mesta kao što su stanice javnog prevoza, pa im čak omogućiti i da "pročitaju" brojeve na autobusima i bankomatima.

Ako testovi budu uspešni, lagane i jeftine naočare bi se na tržištu mogle naći već 2014. godine, a najviše koristi od ovog izuma imaće starije osobe čija je makularna degeneracija povezana sa starenjem.

Prethodni pokušaji da se stvori jedan ovakav uređaj rezultirali su velikim, tamnim naočarima s nezgrapnim kamerama i pozamašnim računarom.

Međutim, napredak u tehnologiji omogućio je stvaranje bioničkih naočara koje se izgledom gotovo ne razlikuju od standardnih naočala, a najvažnije od svega je što bi cenom trebale biti pristupačne većini.

Doktor Stiven Hiks, klinički nauronaučnik je završio temeljna istraživanja, a sada radi na prototipu naočara.

On predviđa transparentne naočare sa okvirom okovanim malim svetlećim diodama i kamerama veličine špenadle u spoljnom uglu okvira.

Kamere će primati informacije koje bi oči trebalo da vide i slaće ih na računar veličine mobilnog telefona, koji osoba nosi u džepu.

Računar će obraditi informacije i pojednostaviti ih.

Dodavanje slušalice u uvo može da dozvoli prenošenje složenijih informacija.

Onima koji su izgubili veliki procenat vida, ovo otkriće će pomoći da budu nezavisni dovoljno da mogu sami da idu u kupovinu ili se voze javnim prevozom.

Korist od bioničkih naočara imaće oni koji su u mogućnosti da razaznaju svetlo, tako da neće biti pogodne za one koji su potpuno slepi.

POVEZANE VESTI

NAUKA I TEHNOLOGIJA Stižu pametne naočare!
Petak 08.07.2011. 10:39
Da nemaju para da plate strance koji ce upotrebiti svoj mozak, ne bi bili tu gde jesu. Jer, Ameri kao Ameri, nemaju taj kapacitet da izmisle ni toplu vodu, a ne nesto drugo.
Petak 15.07.2011. 10:46
svaka cast. bogu hvala. licno poznajem slepu osobu, koja nazire samo svetlost. nadam se da ce nauka uspeti da im pomogne.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online