Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 13.12.2009.
15:45
Tanjug A

Deset najraširenijih "naučnih" mitova

Većina rasprostranjenih naučnih mitova može da se proglasi za zabludu ili grešku, utvrdio je američki časopis "Živa nauka".

Neki od mitova su, međutim, izdržali proveru, a oni koji nisu uglavnom spadaju u zablude koje ne ugrožavaju život, prenosi sajt izvestia.ru.


1. mit: U kosmosu nema gravitacije

U članku nije navedeno u kojim se zemljama i društvima pojavio taj mit. Ako nema gravitacije, zbog čega Zemlja ne "odleti" od Sunca, a Mesec od Zemlje?
Prema poznatoj formuli, sila teže se stvarno primetno smanjuje sa udaljenošću, ali nikada ne iščezava. Neke male planete se, na primer, kreću oko Sunca i nikuda od njega ne mogu da odlete, mada se nalaze na rastojanju stotinu puta većem od rastojanja Zemlje od Sunca.


2. mit: Naš mozak radi sa pet odsto kapaciteta
Neko je nekada negde napisao da koristimo samo pet ili deset odsto svog mozga. Kao prvo, nije jasno čega pet odsto - mase ili površine.
Taj mit je opovrgnut čak i eksperimentalno, metodom magnetno-rezonantne tomografije, pri kojoj snimci pokazuju da u rešavanju nekog zadatka učestvuju praktično svi delovi mozga.


3. mit. Žvakaća guma šteti želucu
Žvakaća guma, koja se "namrtvo" zalepi za odeću ili nameštaj, poslužila je kao osnova za mit o njenom dugom varenju u želucu čoveka - čak sedam godina. Čudno je kako su oni koji su proširili taj mit mogli da izmere trajanje varenja. Naučnici tvrde da se žvaka svari za nekoliko dana, a ono što se ne razgradi izbaci se iz tela.


4. mit: Život posle smrti
Užasan mit o posmrtnom rastu kose ili noktiju kao da ima i svedoke. Kada su, na primer, otvorili grob Nikolaja Gogolja na Danilovskom groblju, kod tog ruskog pisca-mistika su ugledali veoma duge nokte na rukama i nogama, kao i veoma izraslu kosu. Odmah se pojavio mit da su Gogolja sahranili živog, čega se on, uostalom, i bojao. Ničega od toga, međutim, nije bilo, a objašnjenje je jednostavno - posle fizičkog gašenja organizma dolazi do njegovog sušenja, zbog čega se čini da su kosa i nokti porasli.


5. mit: Može se pobeći od kiše
Postoji fama da ako trčite po kiši manje pokisnete jer, tobože, kapi kiše ne stignu da padnu na vas. Razume se da je tu reč o tome da onaj koji trči pre stigne u zaklon i manje pokisne jer je kraće bio na kiši, tako da je taj mit u nekom smislu i istina.


6. mit: Zevanje je zarazno
To i nije mit. Efekat podražavanja sačuvao se kod ljudi još od njihovog davnog pretka. Kako je taj predak bio rodonačelnik ne samo čoveka, već i čovekolikih majmuna, današnji majmuni počinju da zevaju kada to čini makar jedan član njihovog čopora.


7. mit: Kifle s makom su narkotik
Zrno maka na kifli stvarno sadrži opijum, što nije mit, već istina. Hemijska analiza krvi onoga ko je pojeo par kifli s makom nesumnjivo će otkriti opijate, ali će njihova količina biti tako mala da nema nikakvog narkotičkog efekta.


8. mit: Misli o seksu
Muškarci misle o seksu na svakih sedam sekundi. To čak nije ni potrebno opovrgavati jer nije moguće ni proveriti takvu besmislicu.

9. mit: Ubistvena sila privlačenja
Ako bacimo novčić s oblakodera, on može da ubije vašeg neprijatelja. Ništa slično se, međutim, ne može desiti jer će novčić kovitlati vetar, on će nailaziti na otpor vazduha i na kraju će najverovatnije pasti s daleko manje snage. Časopis "Živa nauka" predlaže da se za takve svrhe koristi cigla, pri čemu čak i nije potreban neboder - dovoljna su tri-četiri sprata.


10. mit: Šta je palo, a šta ne
Brzo podignuti predmet (časopis navodi da je to pet sekundi posle pada) ne smatra se za predmet koji je pao. Naučnici, međutim, ukazuju da bakterije s poda prelaze na hleb namazan puterom ili parče torte odmah, u prvim delovima sekunde. Kao rezultat, onaj koji veruje u mit da se brzo podignuta stvar ne smatra palom pojede celu koloniju patogenih mikroorganizama.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online