Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 10.12.2009.
12:27
Tanjug A

"Tink global" proizvodi električno vozilo

Norveški proizvođač električnih vozila "Tink global" (Think Global) počeo je da proizvodi električni automobil "tink siti" u fabrici finskog proizvođača "Valmet automobili" u Usikaupunki. "Tink global" je zbog dugova do avgusta bio pod sudskom zaštitom od bankrota.

Prvo stiže u Holandiju: Tink siti
Komapnija "Tink global", sa sedištem u Oslu, koja je uspela da izbegne stečaj finansijskom "injekcijom" od 47 miliona dolara, uskoro bi trebalo da objavi i mesto u kome će podići fabriku za izradu vozila na baterije u SAD, najavio je izvršni direktor komapnije Ričard Keni (Richard Canny). On je rekao da je izbor za gradnju američkog pogona sužen na tri centra, ali nije naveo o kojim se mestima radi, prenela je danas agencija Blumberg.


Analitičari predviđaju da prodaja električnih vozila i hibrida sa direktnim napajanjem strujom, koji istovremeno imaju i motor sa unutrašnim sagorevanjem, u SAD neće nadmašiti 200.000 komada do 2015. godine.


Novi automobil "tink siti", sa četiri sedišta, može da se kreće 112 milja sa jednim punjenjem baterija i koštaće oko 30.000 dolara u SAD, uz pomoć federalnih poreskih olakšica od 7.500 dolara namenjenih kupovini ekeloških automobila.


Uprava "Tink globala" je podnela molbu američkoj vladi za dobijanje kredita iz fonda koji je osnovan ove godine za promociju proizvodnje ekoloških vozila sa smanjenom potrošnjom goriva.


Kompanija "Tink global" za sada ima 2.350 porudžbina za novi gradski automobil.
"Tink global" je angažovao finsku firmu "Valmet automobili" da izrađuje novi automobil u Evropi. Prvi kupci biće iz Holandije.


Najveći akcionar u "Tink globalu" je američki proizvođač baterija "Ener1", sa 31 odsto akcija.


Čarls Gesenhajmer, predsednik i direktor "Enera", koji se bavi proizvodnjom litijum-jonskih baterija, potvrdio je izveštaje da će norveška kompanija lansirati vozila u SAD, gde namerava da otvori fabriku i tehnički centar.


"Ener1" je ove godine kupio akcije u norveškoj firmi, pošto je "Tink" zatražio svež novac za preživljavanje i za izlazak iz sudske zaštite od bankrota.


"Tink global" je osnovan 2003. godine, kada je "Ford" prodao svoju jedinicu za proizvodnju električnih vozila jednoj norveškoj kompaniji.


"Tink" nastoji da u Norveškoj dostigne godišnju proizvodnju od 10.000 vozila kako bi zadovoljio sve veću potražnju u Evropi i planira da uskoro tržištu ponudi i veće vozilo "tink oks".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online