Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 24.02.2011.
08:00
Sarajevo-x A

Nova oluja na Suncu preti Zemlji kao nikada do sad

Ceo svet bi se mogao da se suoči sa svirepom "svemirskom olujom" koja bi mogla da prekine rad satelita, prizemlji avione i dovede do potpune tame na Zemlji čime bi nastala šteta koja bi se merila u milijardama evra, tvrde naučnici.

Naredna eksplozija će izazvati ogromnu štetu u telekomunikacijama 
 

Astronomi upozoravaju čovečanstvo da je sada mogućnost za veliku solarnu oluju veća nego ikad pre, i da bi cela planeta trebalo da se pripremi za "globalnu katastrofu u stilu uragana Katrine". Masivna erupcija Sunca bi na Zemlju poslala talase radijacije i naelektrisanih čestica, pri čemu bi bili oštećeni satelitski sistemi koji se koriste za sinhronizaciju kompjutera, navigaciju aviona i mreže mobilne telefonije.

Ukoliko oluja bude dovoljno snažna, mogla bi potpuno da sruši tržište akcija i uzrokuje nestanak električne energije koji bi trajao nedeljama, pa čak i mesecima, tvrde stručnjaci.

Šanse za solarnu oluju postaju sve veće jer Sunce ulazi u najaktivniji period svog prirodnog ciklusa. Svet je iskusio delić eksplozivne moći Sunca prošle nedelje kada se dogodila najsnažnija solarna erupcija u posljednjih pet godina, nakon čega je prema zemlji emitovana naelektrisana plazma brzinom od 934 kilometra u sekundi. Oluja je uzrokovala smetnje u komunikacijama.

"Vreme u svemiru moramo da shvatimo veoma ozbiljno. Imali smo relativno miran period, ali ne možemo da očekujemo da se to nastavi. Opasnost po naše sisteme se dramatično povećala", rekao je naučnik Ser Džon Bedington.

Solarne oluje su uzrokovane masivnim sunčevim eksplozijama koje emituju talase X-zraka i ultraljubičaste radijacije koji dopiru na Zemlju za samo nekoliko minuta, pri čemu ometaju radiosignale i oštećuju elektroniku satelita.

Nakon deset do dvadeset minuta sledi talas energetskih čestica koje mogu da uzrokuju potpuni haos sa satelitima, a petnaest do trideset sati kasnije stiže talas naelektrisane plazme koja se sudara sa magnetnim poljem Zemlje.

Sunce prolazi kroz ciklus normalne aktivnosti koji traje prosečno jedanaest godina. Najveći solarni maksimum se dogodio 2001. godine. Poslednji minimum je bio posebno slab i trajao je dugo.

Svemirske oluje nisu nista novo. Prvu je zabeležio britanski astronom Ričard Karington 1859. godine. Jedna je 1972. godine u državi Ilinois dovela do prekida telefonskih linija, dok je druga 1989. godine u Kvebeku uzrokovala prekid prenosa električne energije i potpuno pomračenje, objavile su svetske agencije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online