Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 16.01.2011.
08:00
Vestionline A

Šta je prouzrokovalo vremenske nepogode u svetu?

Katastrofalne prirodne nepogode zahvatile su celi svet, od poplava u Brazilu i Australiji, pa do jakog snega na istoku Sjedinjenih Američkih Država. Stručnjaci iz oblasti meteorologije objašnjavaju da su za sve kriva dva fenomena - La Ninja i Severnoatlantska oscilacija.

Grafički prikaz kako ovaj klimatski fenomen funkcioniše
 

Toni Barnston, vodeći meteorolog sa Međunarodnog istraživačkog instituta za klimu i društva sa Univerziteta Kolumbija, istakao je da je fenomen La Ninja svaki put  drugačiji kad se pojavi, ali da ga generalno karakteriše snižavanje temperature vode na istoku i u centralnom delu Pacifika. Ovaj poremećaj poslednji put se pojavio u julu prošle godine, a traja će sve do proleća ove i biće praćen monsunskim kišama i većim brojem uragana.

U tom periodu ima manje padavina u tropskom delu Pacifika, a na severu tog okeana, preko jugoistočne Azije i oko Indonezije i Australije se formira prostor tople vode u obliku potkovice.

Na Šri Lanki ovih dana izvode masovne operacije spašavanja žrtava od poplava, a dosad je nastradalo 13 ljudi.

Na Filipinima je poginulo 40 osoba, a u Australiji je poplavljen prostor površine Francuske i Nemačke zajedno.

Severna obala južne Amerike pogođena je jakim kišama, a u odronima tla i poplavama život je izgubilo više od 500 ljudi.

La Ninja, Sjedinjenim Američkim Državama, posebno njihovom jugoistoku, donosi više temperature, ali je ovoga puta tu preovladala Severnoatlantska oscilacija.

Severnoatlantska oscilacija koja donosi velike klimatske promene

Zapadnoj i centralnoj Evropi ovaj fenomen donosi hladne zime i oluje, a poslednje tri godine neuobičajeno je izražen. Na ovo ukazuje na povratak obrascima iz 1950-ih i 1960-ih godina, koje su obeležile vrlo hladne zime.

Negativna faza ove oscilacije znači i snižavanje temperatura između istočne obale SAD-a i Evrope, a toplije vreme na severoistoku Kanade, Grenlanda i Islanda.

La Ninja koja inače donosi sušu i toplije vrijeme jugu SAD-a, ove godine je praćena Severoatlantskom oscilacijom, pa donosi zimske temperature i sneg. Ove sedmice je sneg zabeležen u svakoj saveznoj američkoj državi, osim u Floridi.

La Ninja inače traje do kraja aprila ili početka maja, dok Severoatlantska oscilacija iz negativne u pozitivnu fazu prelazi sredinom zime.

Nedelja 16.01.2011. 23:45
pitajte pentagon.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online