Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 13.03.2019.
18:00
Vestionline A

Opada vam kosa? Evo brzog i lakog rešenja

Otkrivamo zašto vam opada kosa, ali i kako da zaustavite taj proces. Nekoliko korisnih saveta pomoći će vam da sačuvate vašu kosu.

pixabay.com
 

Možda vas nervira kad na jastuku ili u kadi posle tuširanja vidite duge vlasi kose, ali opadanje kose je prirodno. Dosadno, ali prirodno. Ali, ako vam se učini da vam kosa opada više nego što je uobičajeno (a normalno je da tokom dana izgubimo između 80 i 100 vlasi), trebalo bi da uvedete neke promene u životnim navikama.

Koliko je normalno da vam opadne kosa?

Svakog dana izgubimo između 80 i 100 vlasi, ali ako primetite da vam kosa postaje sve slabija i sve ređa, trebalo bi da znate da svaka treća žena u nekom trenutku u životu iskusi i dramatičniji gubitak kose.

Kad se to desi, žene obično prvo primete da je "rep" na mestu gde ga vezuju gumicom odjednom postao "tanji".

Evo šta treba da znate o opadanju kose, ali donosimo vam i korisne savete koji će vam pomoći da taj proces zaustavite.

pixabay.com
 

Šta izaziva opadanje kose?

Opadanje kose je ili genetski uslovljeno, ili je posledica reakcije na neke životne okolnosti. Najčešći uzroci opadanja su stres, hormonski disbalans, problemi u radu štitaste žlezde, manjak vitamina B12, starenje i značajan gubitak kilograma. Ako primetite da vam kosa opada više nego što je normalno, što pre potražite pomoć i promenite navike, veće su šanse da ovaj proces zaustavite.

Genetika

Opadanje kose kod žena najčešće je snažno genetski uslovljeno, i sklonost ka tome nasleđuje se sa majčine ili očeve strane. Ukoliko je ovo u pitanju, kosa može početi da opada i u kasnijim tinejdžerskim godinama, piše WebMD.

Nerviranje

Kad pomislite na stres, jedna od prvih slika koje ga prate je neko ko bukvalno "čupa kosu s glave" od nerviranja. Pa, ako ste stalno izloženi stresu, kosa će početi da opada i sama od sebe, neće biti potrebno da je "čupate"… Stres podstiče lučenje muških polnih hormona koji izazivaju, između ostalog, i gubitak kose.

Hroničan stres je "okidač" za mnoge zdravstvene probleme, a prva na udaru je često kosa.

pixabay.com
 

Hormonski poremećaj

Kad hormoni nisu u ravnoteži, čitav organizam je poremećen, javljaju se akne, a vrlo često i opadanje kose. Ponekad se to dešava u trudnoći, tokom menopauze, ali i kod mlađih devojaka koje imaju sindrom policističnih jajnika, kao i kod žena sa hipotiroidizmom (usporen rad štitaste žlezde).

Nedostatak gvožđa

Da bi kosa bila zdrava i jaka, potrebni su joj određeni vitamini i minerali, uključujući i gvožđe.

Frizura vam je stalno "stroga"

Ako svakog dana vezujete kosu u rep ili pravite jako zategnute punđe, linija kose će vremenom početi da se povlači. Ako volite da vam je kosa sklonjena od lica, birajte opuštenije punđe, tako da ne izlazete folikule celodnevnom pritisku.

pixabay.com
 

Štitna žlezda

Štitasta žlezda ima važnu ulogu u regulisanju metaboličkih procesa, i stvaranju proteina. Kad ne radi kako treba, utiče na mnogo toga u organizmu, uključujući i folikule dlake, piše "Mari Kler".

pixabay.com
 

Nedostatak vitamina B12

Ako ne unosite dovoljno vitamina B12, opadaće vam kosa, ali i vaša crvena krvna loza neće biti tako snažna, pa tkiva neće dobijati dovoljno kiseonika. Pošto vitamin B12 možemo da unesemo samo kroz proteine životinjskog porekla, ako ne jedete meso trebalo bi da uzimate suplemente koji ga sadrže.

Gubitak kilograma

Stroge dijete imaju mnoge štetne posledice, uključujući i gubitak kose. Ako želite da skinete višak kilograma, hranite se zdravo i vežbajte, umesto da "ne jedete ništa".

Godine

Gubitak kose u menopauzi često se javlja kao posledica hormonskog disbalansa. Ali, imajte u vidu da je prirodno da vam sa godinama kosa posataje slabija nego što je bila u mladosti.

pixabay.com
 

Šta treba da uradite?

Ako primetite da vam kosa opada više nego obično, uradite analize krvi, i posavetujete se sa lekarom.

Promenite način ishrane, jedite više proteina. Kosa je stvorena od proteina, tako da je jako važno da zadovoljite dnevne potrebe vašeg organizma za proteinima.

Da biste bili zdravi, neophodni su vam i složeni ugljeni hidrati, pa bi trebalo da jedete mahunarke, žitarice celovitog zrna, povrće… Sve to daće vašoj kosi energiju koja joj je neophodna da bi rasla i bila jaka i zdrava.

pixabay.com
 

Namirnice bogate gvožđem su govedina i spanać, na primer. Cinka ima u spanaću, mahunarkama, jajima, spanaću… Za zdravu kosu potreban je i vitamin A kojeg ima u narandžastoj hrani kao što su batat (slatki krompir) i šargarepa.

Vitamn D ćete promaći u tunjevini, lososu, žumancetu, a dobar izvor selena koji je takođe važan za zdravu kosu (i imunitet, kad smo već kod selena) je brazilski orah.

Mogu da budu od koristi i suplementi koji sadrže gvožđe, vitamin C, vitamin B12, D3, cink, selen.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online