Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 12.09.2018.
06:30
mondo, vestionline A

Ne bacajte novac na skupe kreme, negujte kožu na ovaj način...

Da li je važno kojim redom nanosite proizvode za negu kože? Ukratko, da.

pixabay.com
 

Čak i ako kupujete najskuplje, najkvalitetnije kreme i maske za negu lica, može se desiti da ne budete potpuno zadovoljni rezultatima ako ih nanosite pogrešnim redom.

I ne samo to, ponekad, pogrešan redosled nanošenja može da dovede i do iritacije kože, koža može postati suva i osetljivija nego ranije.

Dakle, šta "ide" prvo, šta na kraju? Evo šta kaže dermatolog dr Sem Banting iz Londona.

Proizvodi za čišćenje lica

Uvek je dobra ideja temeljno očistiti lice, tako da bi to trebalo da bude vaš prvi korak. Potreban vam je kvalitetan proizvod, koji će temeljno ukloniti ostatke šminke, sredstava za zaštitu od sunca, masnoću i prljavštinu koja se nakupi tokom dana.

- Ali, najvažnije je da izaberete proizvod koji odgovara vašem tipu kože, u suprotnom može se desiti da vam isuši kožu ili zapuši pore - objašnjava dr Banting za "Indipendent".

Proizvodi za toniranje kože

Ovo nije neophodan korak, ali toniranje ide posle čišćenja lica.

- Savremeni proizvodi za čišćenje lica lepo se ispiraju i ne remete pH vrednost kože, tako da su tonici često suvišni - kaže dr Banting.

Naravno, ovo će zavisiti od tipa kože i vaših navika, ali eto, možete da uštedite i "preskočite" tonik za lice.

Serumi i kreme protiv bubuljica

- Serumi i kreme protiv bubuljica spadaju u kategoriju 'aktivnih' proizvoda, što znači da imaju određenu korektivnu ulogu - objašnjava dr Banting.

Nanose se na određena mesta na licu, u odgovarajućoj dozi, zbog aktivnih sastojaka koje sadrže. U zavisnosti od namene, mogu sadržati recimo salicilnu kiselinu (sredstva protiv bubuljica), ili retinol (serumi protiv bora i starenja kože), ali u oba slučaja delovaće najbolje ako ih nanesete na temeljno očišćenu kožu lica.

Kreme za negu područja oko očiju

Ovo je takođe "opciona" kategorija, ali ako koristite posebnu kremu za negu ove osetljive zone, ona se nanosi posle seruma.

Hidratantna krema

Sledeći korak u vašoj rutini trebalo bi da bude hidratantna krema, koju bi uvek trebalo da nanosite pokretima odozdo naviše.

Krema za zaštitu od sunca

Ovo bi trebalo da bude "poslednji korak".

- Ako vodite računa o svom zdravlju , ne smete preskakati proizvode za zaštitu od sunca -  savetuje dr Banting.

I nemojte da vas "prevare" oblaci. To što ne vidite Sunce, ne znači da štetni zraci ne stižu do vaše kože.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online