Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 03.12.2017.
01:30
republika.rs, Vestionline A

Bizarna moda: Dečaci se šminkaju i stavljaju veštačke nokte

Dete - šminkerski guru najnoviji je bizarni Jutjub trend koji se nezaustavljivo širi mrežom, a pojedini imaju i do 20 miliona pregleda.

youtube.com/TheEllenShow
Dečak koji se šminka je senzacija na internetu

Naime, snimci blogera vrtićkog uzrasta na kojima mališani od tri, pet, 10 godina sebe "ulepšavaju" profesionalnom šminkom čineći da deluju bar 15 godina starije šokirali su javnost!

Šminkaju novorođenčad

Ako primetite da vam dete kopa po torbi tražeći šminku ili pita može li da stavi veštačke trepavice, nokte ili ajlajner, ispitajte da nije gledalo neki od popularnih Jutjub kanala sa dečjim "lekcijama o šminkanju".

Ovi mališani doskora su bila normalna deca iz komšiluka, a onda su im roditelji dozvolili da od sebe prave čudovišta.

Na ovim kanalima mogu se videti petogodišnje devojčice, ali i dečaci kompletno našminkani, kao za filmski set, a boleština ovih sadržaja ide dotle da ima i majki koje šminkaju novorođenčad.

Oni demonstriraju svoje metode šminkanja, sa sve veštačkim noktima i lažnim trepavicama, a mnogi od njih na ovaj način i zarađuju.

- Deca uživaju da imitiraju svoje mame i misle da će šminkanjem biti nalik odraslima. Kada su ovako bizarne pojave u pitanju, drago mi je što naša zemlja u mnogim segmentima zaostaje za svetom. To nam daje priliku da se pripremimo i preduzmemo mere predostrožnosti. Većina odraslih se ne šminka u tolikoj meri kao deca na ovim snimcima. Ovakva pojava se nadovezuje na proces koji se odnosi na sve veći broj transrodnih osoba, tačnije definisanje porodice kao zajednice gde "više osoba" gaji dete, a na ovim kanalima se briše granica među polovima. Kada dečak od četiri godine stavlja na sebe tešku, scensku šminku, ogledalo je onoga što se uveliko dešava u svetu - objašnjava Jelena Holcer, pedagog.

Ponudite alternativu

Ona naglašava da roditelji moraju da vode računa o sadržajima koje njihova deca prate na internetu.

- Nije moguće dete izolovati od toga, ali važno je da roditelji ponude alternativu takvim sadržajima - savetuje Holcer.

Osim što je teška šminka nezdrava i opasna za dečju kožu, ovakvo ponašanje ukazuje i na bolest zavisnosti od korišćenja interneta.

U Srbiji je sve više dece zavisnika od interneta, tinejdžeri od 15 godina sami dolaze i mole za pomoć.

- Trend da se deca šminkaju i snimaju za Jutjub je bizaran i strašan. Deca su željna komunikacije, koja se u virtuelnom svetu lakše uspostavlja nego u realnom, pa je logično da se lako navuku. Takođe, vole da su popularni, u centru pažnje, a šminkanje je upravo pokušaj i da se stekne neka vrsta identiteta, što je ovde poremećeno jer se očigledno gube i rodne razlike. U SAD je ulepšavanje kod najmlađih normalna pojava, ali mi nemamo takvo vaspitanje, što je pozitivno. Roditelji moraju biti vrlo obazrivi, ne smeju ništa potpuno da im zabranjuju jer to može biti kontraproduktivno - upozorava dr Vera Trbić, psihijatar u Klinici za bolesti zavisnosti u Paunovoj ulici u Beogradu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online