Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 13.09.2017.
03:30
A. Vučićević - Vesti A

Kreator koji je obeležio 20. vek: Modni Pikaso

Jedan od kreatora koji su obeležili 20. vek je Pol Poare (Paul Poiret). On se rodio 1879. godine u siromašnom predgrađu Pariza. Osim što je promenio tok mode, postavio je temelje za eksperimentisanje i uvodeći orijentalni uticaj u svoje kreacije, "grad svetlosti" pretvorio je u u mali Istanbul.

wikipedia.org/Bain News Service
Bio opsednut Orijentom
wikipedia.org/Bain News Service

U nameri da ga liše urođenog ponosa, roditelji su ga rano zaposlili u fabrici kišobrana. Njegov se duh nije slomio. Naprotiv, on je, odmalena pokazujući svoju maštovitost, sakupljao ostatke svile preostale od izrađivanja kišobrana i od njih pravio odeću za lutke koje je uzimao od sestre.

Njegova karijera je započela kada je pokazao crteže svojih kreacija poznatoj pariskoj kreatorki, koja ih je otkupila. Poare je nastavio da prodaje svoje dizajne sve dok ga 1896. godine nije zaposlio Žak Duso, kreator na čelu modne kuće Duso. Njegov prvi važan dizajn, crvena pelerina, prodao se u 400 primeraka.

Parfem nazvao po ćerki

Poare je takođe bio i prvi kreator koji je lansirao i parfem povezan s modnom kućom (običaj koji je danas postao praksa). Svoj prvi parfem nazvao je Parfums de Rosine prema svojoj ćerki. Daleko ispred svog vremena, započeo je i korišćenje fotografije u promovisanju mode 1911. godine.

wikipedia.org
Modni Pikaso

Kasnije je radio za modnu kuću Vorth, ali njegovi provokativni i izazovni dizajn koji je bio daleko ispred svog vremena nisu naišli na odobravanje kod klijenata ove modne kompanije.

Otvorio je 1903. godine uz pomoć tada popularne glumice Rejane svoju modnu kuću Prvi dizajn za kuću Poare bio je kaput u kimono stilu - uvertira njegove opsesije Orijentom. Poare, modni Pikaso, nije skrivao svoj ukus za raskošne i egzotične dizajne.

S njim je došao kraj sentimentalne mode edvardijanskog doba ispunjene pastelnim bojama, čipkom i delikatnim krojevima. Modni pejzaž je, pod njegovim vođstvom , ubrzo bio ispunjen kraljevskim plavim, vibrantnim zelenim i briljantnim crvenim bojama.

Za nekoliko godina Poare je imao Pariz pod nogama. Njegova velika inspiracija bila je njegova žena Denise, mlada, vitka provincijalka. Upoznali su se 1905. godine. Imali su petoro dece.

Perle i baršun

Njegova glavna inspiracija bile su daleke i egzotične zemlje poput Turske i Japana. Svoje je klijente pretvorio u harem kreirajući turbane, dimije, i kapute nalik kimonu. Modna umetnička dela je izrađivao od bogatih istočnjačkih tkanina, ukrašavao perlama, šuškavim baršunom, čipkom kao spomen prošlim vremenima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online