Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 18.05.2016.
05:30
Vestionline A

8 načina na koje upropaštavate svoje lice

Koža lica zahteva posebnu negu, koja nipošto ne podrazumeva samo osnovnu higijenu. Međutim, nisu retke ni situacije kada se koža uništava preteranim tretiranjem različitim hemijskim sredstvima. Ovi saveti će vam pomoći da pronađete sredinu i da sprečite prerano starenje svog lica.

pixabay
Bitno je da vodite računa i o godišnjim dobima

Velika istina je da nehotično možete puno da naštetite svom licu. Najčešće se to dešava upravo dok pokušavate da poboljšate kvalitet kože.

Plastični hirurg Renee Rulo i dermatolog Rejčel Nazarijan objašnjavaju na koji način najčešće upropaštavate sopstveno lice.

“Kopate” po licu

Ako niste dermatolog, ne bi sami trebalo da “prčkate” po bubuljicama, uraslim dlakama ili bilo čemu drugom. To je jedan od najgorih “napada” na kožu, koji možete da uradite, a često ostavlja i trajne posledice.

Preterujete sa pilingom

Mislite da licu ne može da šteti previše dobrih stvari? Razmislite ponovo, pogotovo ako je reč o pilingu! Koristite ga vrlo štedljivo. Možete da ga koristite čak i sedam dana za redom, ali zatim treba da mu date nedelju dana pauze, a dok ga ne koristite negujte nove zdrave ćelije dubinski hranljivom kremom koja odgovara vašem tipu kože.

Prečesto perete i čistite lice

Nemojte da zaboravite da je vaša koža izrazito osetljiv organ, pa pripazite šta stavljate na nju i koliko često.

– Većina ljudi koristi jake sapune, koji kožu lišavaju hranljivih ulja i utiču na menjanje pH nivoa kože – kaže dr Nazarijan i dodaje da konstantno pranje utiče na to da koža postane suva i počne da puca, zbog čega je sklonija infekcijama i upalama, a uz to i ranije stari.

Tokom cele godine koristite iste proizvode

Vašoj koži treba različita nega, zavisno od godišnjeg doba. Svaka promena bi mogla da bude dobar podsetnik da razmislite o svom trenutnom režimu nege.

Ovo su saveti dr Rulo.

Zima: “Fokusirajte se na hidrataciju i takve proizvode.”

Proleće: “Razmislite o prolećnom čišćenju, odnosno dubinskom čišćenju pora i proizvodima za piling, kako biste oživeli kožu od zimske isušenosti.”

Leto: “Fokusirajte se na zaštitu kože kremama sa zaštitnim faktorom i antioksidansima. Svi proizvodi bi trebalo da budu lakše teksture u proleće i leto, jer tad ima više vlage u vazduhu.”

Jesen: “Pojačajte opet pilinge da biste obnovili kožu posle oštećenja od letnjeg sunca.”

Razvlačite kožu oko očiju

Oko očiju je koža najtanja i najosetljivija. Upravo zato su na ovom području najvidljiviji prvi znakovi starenja, pa treba da budete nežni prema njoj. Nemojte da razvlačite kožu oko očiju za vreme šminkanja ili skidanja šminke, a kremu za to područje uvek nanosite jagodicama domalog prsta, jer je on najslabiji, pa zatim je nežnim pokretima utapkajte.

Sunčanje  bez nanošenja kreme sa faktorom

Nije nikakva tajna da je sunčanje jedna od najgorih stvari koju možete da učinite za svoju kožu. Učestalim izlaganjem UV zracima ćelije kože mutiraju, pa mogu da budu uzrok raka. Sunčanje doprinosi preranom starenju kože, boranju lica, opuštanju kože, tamnim mrljama i pegama na licu.

Pušite

Ako vam treba još jedan razlog da prestanete da pušite, onda je to zdravlje vaše kože. Pušenje uzrokuje prerano starenje i nastanak bora, a pritom ono je loše i za vaše celokupno zdravlje.

Zanemarujete kožu

Ako zapostavljate svoju kožu, a umete da brinete o kosi i zubima, to je oblik zlostavljanja. Samo čišćenje nije dovoljno. Naime, kožu lica treba svakodnevno nahraniti, odbraniti od UV zračenja i bar jednom godišnje je “odvesti” na pregled kod dermatologa. Rak kože obično može da se izleči ako se rano dijagnostikuje, pa ne postoji razlog da zapostavite svoje zdravlje samo zato što vas mrzi da idete na kontrolu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online