Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 19.02.2016.
00:30
Vesti A

Neprijatelj ženske lepote: Kako se izboriti sa strijama

Najveća noćna mora žena jesu strije i celulit, jer ne postoji magična formula pomoću kojih bi "na brzaka" - nestali. Strije se, uglavnom, smatraju estetim problemom, iako su zapravo, oboljenje kože. Javljaju se u pubertetu, prilikom naglog rasta, ili naglog povećanja i smanjivanja težine.

pixabay.com
Negovana i glatka kože, bez strija i celulita su san svake žene

Tipična mesta na kojima se pojavljuju su stomak, bokovi, zadnjica, unutrašnji deo natkolenica, dojke i unutrašnji deo butina. Na mestima gde se strije pojavljuju, površinski sloj kože je istanjen, a u dubljem sloju su kolagen i elastična vlakna veoma razređena ili ih uopšte nema, pa samim tim strije izgledaju još ružnije i izraženije.

Bolest vezivnog tkiva

Efikasno lečenje svih bolesti koje utiču na kvalitet vezivnog tkiva, pa i banalnih infekcija, a posebno strija je veoma važno - sprečavanje njihove pojave. Naime, potrebno je sprečiti rastezanje kože kada ima preduslova za njihovu pojavu, upotrebom odgovarajućih pojaseva i preparata za lokalnu primenu, a pre svega treba izbegavati nagle promene težine.

Najbolja prevencija strija je uravnotežena ishrana, koja sadrži više tečnosti, vode, proteina, vitamina i minerala, dok su fizičke aktivnosti i vežbe poput pešačenja i plivanja idealne za održavanje kvaliteta vezivnog tkiva.

Nove terapije

U terapiji strija mogu da se primene i različite vrste tretmana sa ciljem da se stimuliše stvaranje kolagenih i elastičnih vlakana, poveća prokrvljenost i oksigenacija tkiva. U tu svrhu koriste se preparati koji sadrže od jedan do tri odsto elastina, kao i masaža eteričnim uljima.

Poslednjih godina izražen je napredak u primeni biostimulativnih lasera, endermologiji (LPG aparati), elektromagnetnoj terapiji niskih frekvencija, hidro i ozonoterapiji. Svim ovim lokalnim terapijama povećava se hidratacija postojećeg površnog sloja, reguliše se kiselost kože, ali i stimuliše stvaranje drugih supstanci koje ulaze u sastav elastičnih i kolagenih vlakana, čime se povećava masa vezivnog tkiva, a time i vlažnost kože.

Kod trudnica ove terapije mogu da smanje pojavu strija čak za 60 odsto, ali ih treba primenjivati redovno već od desete nedelje trudnoće.

Kreme, losioni i laserska terapija

Kreme i losioni mogu da pomognu u regeneraciji kože. Tako recimo strije u ranoj fazi mogu da se smanje hidratantnim kremama. Ulje s vitaminom E će smanjiti vidljivost strija. Vitamin A takođe će da omekša kožu, ali je najefikasniji retinol - A, koji pomaže koži da stvori nove zdrave ćelije. Kreme su efektne u hidriranju spoljnjeg sloja kože, ali ne prodiru duboko u kožu, gde strije nastaju. Terapija laserom je delotvorna samo ako su strije mlade, odnosno, tek nastale. Ovim tretmanom one mogu da izblede, ali za to je potrebna serija od najmanje deset tretmana.

Biljni melemi i obloge

U borbi protiv strija mogu da se koriste i biljni preparati koji povećavaju prokrvljenost kože, čime se podstiče obnavljanje kolagenog i elastičnog tkiva. Ti biljni preparati su najčešće u obliku masti koje sadrže biljke kao što su gavez, oman, moravka, čkalj, ali se preporučuju zob, čičak i kantarion, jer sadrže vitamin E, oligoelemente, tanin i vitamin C.

Za spoljnu upotrebu kao obloge mogu da se koriste lan, angelika, čičak i cvekla. Poboljšanju prokrvljenosti i oporavku kože doprinose i tinktura od belog luka, cvekle, borovnice, žalfija i peršun.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online