Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 20.05.2014.
20:00
sml.rs A

Pitanja za pametnu kupovinu

Nova sezona donosi i novo pražnjenje, a zatim i punjenje ormara. Sigurni smo da već imate omiljene prodavnice (u zavisnosti od vašeg budžeta i stila oblačenja). Šta uraditi kada nađete nešto što vam se zaista dopada, a čija cena nije ni malo naivna? Postavite sebi ova pitanja i odgovor će vam biti i više nego jasan.

Postavite sebi nekoliko pitanja pre nego što kupite taj fantastični komad garderobe koji gledate
 

Da li imate nešto slično?

Zavirite u svoj ormar kao da je tuđ. Ukoliko primetite da već imate neki sličan komad u pristojnom, nosivom stanju, odgovor je jasan. Naravno, malih crnih haljina nikada dosta, ali koliko još sličnih imate u nekim drugim bojama, koje su lako kombinuju i mogu da posluže umesto baš te koja vam je trenutna opsesija? I što je još važnije: da li je model te haljine, koja je ovde samo primer, čest gost vašeg prostora za odlaganje odeće?


Da li ste modni ovisnik?

Ponovo ćemo se poslužiti primerom. Pronašli ste odličnu torbu čija cena prelazi vašu mesečnu zaradu. Ako je kupite, da li ćete je zaista nositi narednih nekoliko godina tako da se ona višestruko isplati ili će vam dosaditi i sa naletom novih trendova završiće u nekom davno zaboravljenom ćošku?

Brza moda je poput brze hrane: nalazi se svuda, za svakog ima po nešto, ali nakon obroka, kojim nećete uneti ništa zdravo, bićete ponovo gladni. Iako je u ponudi stalno nešto novo, da li će išta od toga zaista zasititi vaše modne apetite?

Investiranje u modne komade dolazi nakon puno padova, nakon što izgradite stil i znate šta vam stoji i u kojoj prilici. Ovo je više nego puko pitanje. Ovo je modna lekcija koju ćete učiti dugi niz godina.


Kratkoročni trend ili nešto više?

Ne kažemo da treba ulagati samo u klasične komade. Naprotiv, posmatrjte modu kao zabavu, prepunu neočekivanih iznenađenja. Isprobajte trendove, najpre u kabini, a zatim, ako vam se dopada kupite neke od trendi komada. Umesto Živanši Birkenstok sandala koje koštaju 900 dolara, kupite jednostavne anatomske papuče ili sandale koje možete da nađete na svakom koraku za par hiljada dinara.

Uložite novac u kožnu jaknu, dobar par farmerica, cipele i torbu. Sve ostalo ćete naći u mnogobrojnim prodavnicama, potrebno je samo malo strpljenja i vaš novčanik će vam biti neizmerno zahvalan.

Da li će Vam kupovina stvoriti finansijske probleme?

Da li će baš taj par brendiranih cipela napraviti haos na vašem računu? Ne mislimo samo na osnovne životne potrebe, već na održavanje automobila, neko kratko ali slatko putovanje, rođendanske poklone za vaše najbliže,...

Uvek postoji alternativa

Ukoliko se radi o komadu koji je zaista vredan, sačekajte neka bolja vremena. Ako ne, želja će vas već proći.

Isecite etiketu

Zapitajte se da li kupujete nešto zato što vam se zaista dopada i uklapa uz vaš stil ili samo zato što ima etiketu vašeg omiljenog dizajnera? Da, ovo je teško pitanje i svako će reći da ne robuje markama. Istina je da većina nas ipak pati od brendomanije, a prvi korak ka izlečenju je priznavanje problema.

Uticaj društvenih mreža

Ne kupujte nešto samo zato što ste videli da je popularno na Instagramu ili Fejsbuku.

Setite se da poznate ličnosti, modni urednici, blogeri, često dobijaju na poklon određen komad, kako bi ga izreklamirali van okvira modnih magazina. Neka vas fotografije sa društvenih mreža inspirišu da isprobate nešto novo, ali ne po cenu koja će vas na duge staze previše koštati.

Impulsivne kupovine

Kada god je moguće sačekajte sniženja. Tako ćete se istrenirati da ne kupujete sve što vidite i što vam je simpatično na prvu loptu. Da li će se nešto strašno dogoditi ako ne ostane vaše veličine? Ne.

Ovo pravilo primenite i na onlajn kupovinu, koja sve više uzima maha i kod nas. Kao što ćete se kod onlajn kupovine odaljiti od kompjutera, tako ćete se i u tržnom centru odvojiti od prodavnice. Popijte kafu, pozovite prijatelje. Ne dozvolite da postanete rob odeće.

Kao što bi Karl Lagerfeld rekao: "Ja nisam žrtva mode, moda je moja žrtva". Ponesite ove reči kada god izlazite iz kuće ili obilazite sajtove.

Koliko često ću nositi ovaj komad?

Zavisno od profesije kojom se bavite, određene komade ćete češće nositi, a neke gotovo nikad. Ukoliko radite u školi, šta bi postigli sa Manolo Blahnik potpeticama? Ako ste advokat, da li ćete zaista nositi upečatljive Prada dezene? Da se razumemo, ovo nije osuda vašeg zanimanja, već jednostavan osvrt na to koliko je nešto upotrebljivo u vašem svakodnevnom životu.

Osim dobre torbe i kvalitetnog para cipela sa poteticom od najviše 7 cm, sve ostalo je krajnje relativno, posebno ako još morate da trčite po decu ili u nabavku. Akcenat je na udobnosti i kvalitetu, ne na onome što ste videli ili šta bi nosili da ste zvezda Holivuda. Ponovo, one su samo inspiracija da ponekad iskoračite iz sopstvenog stila i obogatite ga.

Kopiranje

Neke kombinacije su jednostavno fantastične, ali slepo kopiranje će vas ostaviti sa dubokom rupom u džepu. Ako insistirate da prekopirate kombinaciju, uradite to uz komade iz takozvanih uličnih brendova. Ma koliko voleli Miu Miu i Valentino, ove kuće nisu za svakoga, ali uvek postoje jeftinije alternative, koje će vam sačuvati novac i osloboditi vas robovanja etiketi.

Uostalom, čak i ako iskopirate nečiji stil ne zaboravite da rezultat može da bude potpuno drugačiji. Nismo svi isto građeni, iste visine, tako da je najbolje skupljati ideje i uklapati ih uz krojeve koje odgovaraju samo vama.

Da li postoji jeftinija varijanta?

Teško je naći ženu koja će tek tako odoleti Šanel torbi nakon što oseti najfiniju kožu i zamisli kako bi se savršeno uklopila u njen ormar. Ipak, lako je naći dobru kožnu torbu, sa dugim kaišem, koji će koštati desetak puta manje.

Razmotrite i druge opcije: eBay, akcije, sniženja, ili potražite nekog ko pravi torbe i ko će vam napraviti jedinstvenu, unikatnu, samo vašu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online