Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 03.12.2013.
08:00
24sata.hr A

I lepota ima svojih pet minuta

Do lepote vode najrazličitiji putevi. Nije neobično što stručnjaci tvrde da na pravilnu negu kože utiče i vreme kada se stavlja krema ili kada se čisti lice. Što bolje svoju dnevnu rutinu uskladite sa satom, kozmetički preparati biće delotvorniji, piše "Dejli mejl", a prenosi sajt 24sata.hr.

Dnevnu rutinu uskladite sa satom
Dan treba započeti čašom vode. Voda pomaže ćelijama da normalno funkcionišu, koža se neće isušivati i manji je rizik od pucanja i crvenila, koje nastaje kao posledica dehidriranja, podseća poznati dermatolog dr Nikolas Perikone. Vodu treba popiti oko sedam sati ujutru.

Retinol pred spavanje


Neposredno pre spavanja kožu treba nahraniti retinolom koji ublažava bore, pospešuje obnovu kože i povećava elastičnost. Odličan je izbor za sve tipove kože, naročito suvu, a treba je nanositi uveče zato što sunčevi zraci smanjuju delotvornost retinola.

Pola sata kasnije sledi drugi korak - čišćenje kože od viška ulja. To će ubrzati delovanje krema, a ako ne očistite kožu, masni sloj će sprečiti da u kožu dopru korisni sastojci, smatra dermatolog dr Sem Banting. Već u 7.45 vreme je da na lice stavite kremu sa zaštitnim faktorom. Lekari upozoravaju da ovu kremu treba koristiti tokom cele godine, čak i kada je oblačno, jer je upravo tada UV zračenje opasno. Stručnjaci napominju da treba koristiti kremu sa faktorom 30, kao i da je treba naneti 10 minuta nakon čišćenja lica i 15 minuta pre nanošenja šminke. Isti postupak treba ponoviti oko 14 sati, jer se do tada zaštitni sloj već istrošio.


Lojne žlezde su najaktivnije tačno u podne. Tada proizvedu dvostruko više sebuma nego između 14 i 16 sati po podne. U 12 sati treba listićima za masnu kožu preći preko lica, a na nos i čelo treba staviti malo pudera. Verovali ili ne, u 16 sati telesna temperatura je gotovo stepen viša negu ujutru. To izaziva zagrevanje, znojenje i crvenilo u licu. Najbolji način da spustite temperaturu je žvakanje kockice leda, što će istovremeno dati koži vlažnost.

Stručnjaci savetuju da već u 18 sati treba da počnete da čistite kožu od šminke i da ne čekate odlazak na spavanje. Kožu treba čistiti tonikom na bazi ulja, a nakon toga treba staviti vrući peškir koji će pomoći licu da upije više hidratantnih sastojaka.


Koža tokom noći gubi 25 odsto više vode nego po danu, pa je treba nahraniti kremama koje vezuju vodu. Oko 21.30 na lice treba staviti kreme na bazi hijaluronske kiseline i ureje koje pomažu u privlačenju vlage, kao i parafina koji stvara zaštitni sloj i sprečava gubitak vlažnosti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online