Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 21.02.2010.
21:19
Vestionline A

Održite miris čistoće

Naučnici tvrde da na miris tela najviše utiču prirodne promene, zatim način ishrane i genetika. Čak su utvrdili i da neki ljudi mogu čak i da namirišu odevni predmet i sa preciznošću kažu koji od ukućana ili njihovih rođaka ga je nosio, čak i ako tog rođaka nisu videli mesecima.

Ukoliko spadate u ljude koji imaju problema sa neprijatnim mirisom tela, isprobajte sledeće savete.

Trljajte dok ne zasijate

Tuširajte se barem jednom dnevno, a ako možete i više puta, ukoliko je neophodno. Na taj način ćete sprati sav znoj sa sebe i smanjiti količinu bakterija koje vam se sakupljaju na koži. Inače, znoj sam po sebi nema nikakav specifičan miris. Međutim, kada se sa znojem pomešaju i sićušne bakterije, koje prirodno žive na koži, dolazi do umnožavanja i bakterije pri tome prozvode jako neprijatan miris. Čestim tuširanjem, posebno oblasti koje su sklone znojenju, možete prilično ublažiti neprijatne mirise.

Antibakterijski sapun

Kada se kupate, opredelite se, umesto običnog, za antibakterijski sapun. Kupanje ovim sapunom će i te kako smanjiti količinu bakterija koje se stalno gomilaju, a samim tim će nestati i neprijatni mirisi.

Ne ostavljajte nijedno mokro mesto

Kada završite sa tuširanjem, postarajte se da se osušite kompletno. Pažljivo se obrišite peškirom, tako da oblasti u kojima se preterano znojite budu skroz suve. Naime, bakterije koje izazivaju neprijatne mirise teže se množe na koži ukoliko je ona suva.

Jak dezodorans ili antiperspirant

Kada se dobro osušite, naprskajte malo jakog dezodoransa ili antiperspiranta ispod pazuha. Čak i ako dezodorans nema tu moć da zaustavi znojenje, ipak ima moć da prilično dobro zamaskira miris bakterija koje se sakupljaju na koži. S druge strane, antiperspiranti u sebi sadrže aluminijum-hlorid, supstancu koja umanjuje znojenje. Vodite računa da upotrebljavate dezodorans koji vam odgovara i ne izaziva alergiju ili crvenilo na koži.

Neka vam se i odeća sija

Ukoliko se puno znojite, potrudite se da menjate odeću što češće. Čista odeća doprinosi smanjenju neprijatnog mirisa tela. Ukoliko imate problema i sa neprijatnim mirisom nogu, bitno je da što češće menjate čarape, kao i da upotrebljavate sredstva protiv znojenja (ili protiv neprijatnih mirisa) nogu. Kada je reč o problemima sa znojenjem nogu, bitno je prilagoditi i obuću (birati obuću u kojoj se noge manje znoje).

Izbacite ili smanjite tešku hranu

Ono što jedete utiče na miris vašeg tela. Češki naučnici su ispitivali uticaj crvenog mesa na miris tela muškaraca. U jednoj fazi, muškarci su pod pazuhom imali uloške, radi "prikupljanja" telesnih mirisa, 24 sata nakon što su pojeli crveno meso, i još jednom, u drugoj fazi, s tim što tad nisu jeli crveno meso. Rezultati su pokazali da je miris tela bio mnogo prijatniji i manje intenzivan kada ispitanici nisu jeli crveno meso.

Dakle, hrana koja vas tera da se više znojite, poput ljutih papričica ili druge začinjene hrane, u određenoj meri doprinosi i neprijatnom mirisu vašeg tela. A aroma hrane kao što su crni ili beli luk takođe se zadržava u znoju.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online