Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.03.2013.
08:00
B92 A

A šta kada tetovaža dosadi?

Ruže, leptiri, zmije i zmajevi - tipični su motivi koji ukrašavaju kožu 12 miliona Nemaca. Ali, šta se događa kada ti motivi više ne odgovaraju ukusu i željama njihovih vlasnika? Uklanjanje tetovaže je vrlo bolno i skupo, bez obzira koliko je laserska tehnologija napredovala.

Uklanjanje tetovaže skupo, bolno i nekada neizvodivo
 

Sue je imala 17 godina kada je prvi put otišla u jedan studio za tetoviranje. Želela je tetovažu malog zmaja na nadlaktici. Danas ima 29 godina i želi da ukloni sliku stvorenja dugačkog desetak centimetara. "Danas mi zmaj jednostavno više ne pristaje. Ne žalim što imam tu tetovažu, ali mi isto tako nije žao što ću je sada ukloniti", kaže Sue.

Prema procenama, ona je jedna od oko 12 miliona Nemaca koji na svom telu imaju tetovažu; neki imaju samo jednu sliku, drugi nekoliko, a ima i onih koji su takoreći istetovirani od glave do pete. U Nemačkoj trenutno postoji oko 7.000 prijavljenih studija u kojima se tetoviranjem bave profesionalci. No, i njima se mogu potkrasti greške.

"Treba voditi računa o tome da je uvek zapravo reč o povredi kože s obzirom da se pod kožu unosi boja i to nikada nije bezazleno", kaže dermatolog Marina Šeler iz Bona.


Procenat onih koji žele da uklone svoje tetovaže je u odnosu na pre nekoliko godina porastao za oko 40 odsto. Među njima je najviše žena između 25 i 50 godina starosti. Kao jedan od glavnih razloga za uklanjanje tetovaže, one navode kako se u međuvremenu promenila njihova ličnost i da im postojeće slike više ne odgovaraju.

"Ali, ima i onih koji tetovažu žele da uklone jer je jednostavno loše napravljena, jer ne izgleda lepo ili zato što je izbledela. Međutim, pogrešno je očekivati da tetovaža bude sasvim uklonjena tokom pet tretmana laserom", kaže Šeler i dodaje kako se u proseku mora računati s barem pet do sedam tretmana. Osim toga, treba uračunati i trajanje celog postupka s obzirom da je koži posle pet tretmana potrebna pauza, a naredni tretman može da usledi tek posle mesec dana. Dakle, cela priča može da potraje i nekoliko meseci.

Troškovi laserskog uklanjanja tetovaže takođe nisu niski. Naprotiv. U proseku samo jedan tretman košta oko 200 evra, što je kako kaže Šeler za mnoge razlog da pre vremena prekinu s tretmanima jer ne mogu sebi da ih priušte. Drugi razlog zašto mnogi koji se prvo odluče na uklanjanje tetovaže ovaj proces ipak prekinu pre završetka, jeste i činjenica da su laserski tretmani i te kako bolni.

Mnogi pacijenti čak navode da je uklanjanje bolnije od samog tetoviranja. Osim toga, propratne pojave mogu biti i razne otekline na koži koje mogu da bole i do nekoliko meseci. Naime, kako kaže Šeler, ukoliko je tetovaža obavljena kako treba, tada se boja ne nalazi duboko u koži i lakše ju je ukloniti. Ali, to nije uvek slučaj.

Da li se neka tetovaža uopšte može ukloniti zavisi i od boje koja je korišćena tokom tetoviranja: "Naime, žuta boja uopšte ne može da se izbriše, a teško je ukloniti i svetloplavu i zelene tonove. Crna boja je jednostavna, ona se lako može ukloniti. Poseban problem predstavljaju fluorescentne boje. Znači, tetovaža koja se na dnevnom svetlu uopšte ne vidi, ali zato noću svetli, ne može se ukloniti. Za ovakve tetovaže se koriste posebne boje i do njih naši laseri ne dopiru. Ovde je moguć jedino operativni zahvat, transplantacija kože, ali to uvek ostavlja ožiljke", objašnjava dermatolog Marina Šeler.

Uprkos svemu, Sue ne želi da odustane od uklanjanja svoje tetovaže. Ali, već sada planira nešto novo - verovatno sliku zmije preko celih leđa u kombinaciji sa suncem.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online