Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 17.01.2013.
08:00
A

Kako je "Seks i grad" promenio modu

Sada kad je Keri Bredšou, 20 godina mlađa, opet zaposela male ekrane u novoj seriji "Kerini dnevnici" koja se emituje na američkim televizijama, osvrnuli smo se na koje je sve načine prva serija uticala na modu. A svi se slažu da jeste.

U "Kerinim dnevnicima", nastalim prema istoimenoj knjizi Kendas Bušnel o srednjoškolskim danima omiljene Njujorčanke, imamo novu Keri Bredšou, 20 godina mlađu. "Nova" Sara Džesika Parker je Ana Sodfija Rob koja Keri vraća u tinejdžerske dane. Očekujmo nove modne izlete, budući da je izvorna serija uslovljavala i nametnula modne trendove, kako one mikro (ogrlica s Kerinim imenom), tako i makro (visoka moda i za one najzahtevnije dubljeg džepa).

"Seks i grad" prikazivao se s velikim uspehom od 1998. do 2004. godine počevši kao obična serija koja je na kraju ostavila više nego značajan trag u modi na prelazu iz 20. u 21. vek. Kada se serija završila, nije bila samo oličenje ličnog stila, već odraz života Njujorka. U suštini, serija promoviše lični stil, a garderoba svakvog karaktera bili su automatski pokazatelji ličnosti.

Nestašna Keri nosila je neverovatno dobro spoj vintidža i visoke mode, ozbiljna i cinična advokatica Miranda minimalističko odelo kojim šalje poruku moći, Šarlot je volela haljine po meri, a Samanta je nosila sve što je bilo upadljivo i odavalo ženske obline. Njihovi stajlinzi rekli su mnogo o identitetu osobe, prenevši to na devojke koje su "upijale" ovu seriju.

Zasluga za to najviše pripada kostimografkinji Patrisiji Fild, koja je izgradila ima na tome što je razradila stil svakog karaktera do poslednjeg cirkončića na minđušama. Unela je urbani senzibilitet (poznata je po tome što je izmislila moderne ženske helanke) u estetiku svakog lika. "Iskopala" je jeftine radnje i pomno birala kuće visoke mode - svetu je nametnula čak i ružičastu baletsku haljinicu i diktirala celokupne stajlinge, od glave do pete, koji su i danas nosivi i trendi.

Ludilo za cipelama

Keri Bredšou je u trenutku svoje finansijske panike izjavila: "Potrošila sam 40.000 dolara na cipele, a nemam stan. Biću stara žena koja je živela u svojim cipelama". Imala je preko 100 pari cipela, od kojih su svake u proseku koštale 400 dolara, što je sve skupa debelo premašivalo njene prihode kao kolumnistkinje. Ko ne pamti scene kada je lopov na ulici zatražio Kerinu torbicu i cipele Manolo Blanik? Ali ona je jednostavno slala poruku da "svaka devojka ima pravo na svoje cipele".

Sandale Džimi Ču postale su predmet žudnje, kao i "manolice", a šta je tek učinila za Ugg - čizme kojih su se do tada zgražavali postale su najpoželjnije za hladne dane.

Šta je iko mogao Keri i njenim prijateljicama kada su prošetale u svojim štiklama Prada!

Torbe

Kerina torbica "Fendi Baget" postala je apsolutno moderna i pokrenula je celu industriju pošto je osvanula u modnom časopisu Vog. Usledile su Vitonova torbica "Murakami" i Balensiagina motoristička torba.

I dok je Patrisija Fild u početku kopala po jeftinim radnjama kako bi opstao budžet serije, Fendi je bila prva modna kuća od koje su pozajmili torbicu. Posle toga, i druge modne kuće bile su sklone da seriji pozajmljuju stvari, a posle su se i same nudile. Samo da neka od devojaka to prošeta na malom ekranu.

Modni dodaci

Miranda je oživela torbice i cipele u boji pudera, Samanta upadljive naočari za vid kako bi naglasila godine - obe su predvodile vojsku obožavateljki koje su ih stilom slepo sledile.

Keri nikada nije promašila stajling, ni cvetnim haljinama, ni ogrlicama, kaiševima, vereničkim prstenom, krznom, maramama, minđušama.


Samanha je nosila broševe i skupe minđuše, posebno uz poslovnu garderobu kako bi naglasila žensku moć, a Miranda je volela modu, sli nije živela za nju. Uglavnom je nosila odela, stil održavala jednostavnim čak i za slobodno vreme. Šarlot je kao porcelanska princeza s Menhetna izgledala kao Džeki Kenedi, kada su u pitanju sunčane naočari, biseri, torbice i cipele.

Golotinja

Ovo nije nikakvo iznenađenje, uostalom, serija se i zove "Seks i grad". Sve dame (osim Sare Džesike Parker koja je u ugovor ubacila klauzulu "bez golišavih scena"), razgolitile su se u pojedinim epizodama.

Kraj devedesetih bio je u znaku haltera i korseta i dame su to nosile. Nestale su konzervativne haljine i slavilo se razotkriveno telo i individualizam. Keri je prva ponela čipkasto donje rublje koje viri ispod haljina i bluza, namerno i napadno. Ono što je pre bilo nepojmljivo, a to su vidljive bretele grudnjaka, Keri je iznela kao najpoželjniji trend za kojim su se žene povele bez pitanja…

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online