Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 25.10.2012.
08:00
Smedia A

Kako omiljeni parfem može da vam ugrozi zdravlje

I dok su naši preci koristili prirodne biljne ili životinjske mirise, moderna vremena su izrodila bukvalno hiljade hemijskih sastojaka koji se koriste u parfemima. Upoznajte tri dobra razloga zbog kojih bi trebalo da se vratite prirodnim izvorima.

Foto: Arhiva
 

Ako na etiketi nekog proizvoda stoji i reč "miris", možete biti sigurni da ćete korišćenjem biti izloženi brojnim hemikalijama. To uključuje losione, koji se mogu primeniti na celo telo, proizvode za negu kože i kozmetičke proizvode za negu koje možete koristiti svaki dan. O kojim tačno mirisima se radi i koji je njihov sastav, proizvođači nisu dužni da objasne.

Zašto bi trebalo da izbegavate sintetičke mirise?

1. Najmanje 900 od 3.000 mirisnih hemikalija koje se koristi u proizvodnji mirisa je otrovno

U današnjoj industriji mirisa broj sintetičkih hemikalija kreće se oko 3.000. Američki Nacionalni institut za bezbednost i zdravlje je utvrdio da su najmanje 900 među njima poznati toksini, piše NaturalNews.

To znači da pošto ih vaše telo apsorbuje, ove hemikalije mogu da izazovu probleme na ćelijskom nivou. Neki popularni brendovi parfema su se pokazali otrovni za respiratorni trakt i nervni sistem. Ovo se događa i kroz udisanje lebdećih čestica i putem transdermalne apsorpcije.

2. Parfemi su povezani s depresivnim poremećajem kod hemijski osetljivih osoba

Sve više i više ljudi osetljivo je na određene hemikalije. To je verovatno zbog naše neprestane izloženosti, a osim alergijskih reakcija može doći i do pravog trovanja. Studije su povezale korišćenje parfema s teškim depresivnim poremećajem i teskobom kod pojedinaca koji pokazuju osetljivost na hemkalije iz mirisa.

Budući da ove hemikalije mogu da imaju različite efekte na nervne ćelije, ne čudi da mogu da utiču i na funkciju mozga. Mirisi izazivaju emocije jer je centar za emocije usko vezan za naše čulo mirisa.

3. Poremećaj rada štitne žlezde i nivoa hormona, respiratorna toksičnost i glavobolje

Mnogi od najpopularnijih mirisa na tržištu, koje bukvalno koriste milioni žena širom sveta, sadrže u stvari slabo proverene hemikalije.

Nekoliko hemikalija koje se nalaze u sastavu najprodavanijih parfema mogu da izazovu oštećenje štitne žlezde. Štitnjača reguliše niz važnih metaboličkih procesa u telu. Poremećaj rada ove žlezde može uzrokovati gojaznost, problem održavanja zdrave težine, ozbiljan gubitak kose, poremećaje raspoloženja i osećaj letargije, pa čak i rak štitnjače, prenosi Magazin.

Mnoge hemikalije koje se nalaze u parfemima predstavljaju dodatni problem za štitnjaču jer imitiraju prirodne hormone. Naime, oni mogu da uzrokuju oštećenje štitnjače zbog prekomerne količine hormona koje štitna žlezda nastoji da reguliše.

POVEZANE VESTI

Petak 26.10.2012. 11:03
Pa što ne napišete koji su to parfemi koji nisu štetni. Nedorečen tekst kao i uvek.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online