Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 13.04.2012.
08:00
Vesti A

Lepota ili zdravlje

Jedna od većih ženskih dilema je, da li da nose visoke potpetice ili baletanke, jer su mega popularne i visoke štikle, ali i baletanke. U trendu su i jedne i druge, ali šta je lepše, bolje i u krajnjem slučaju zdravije?

Štikle su loše po zdravlje

Visoke štikle su loše za zdravlje i oštećuju kičmu i noge, ali mnoge žene od njih, ipak, ne odustaju! Sve u svemu, niko tačno ne zna kad su izmišljene visoke štikle, taj izum se pripisuje Leonardu da Vinčiju, ono što se sa sigurnošću zna, jsete da ih je davne 1533. godine, Katarina Mediči prva nosila na svom venčanju, kako bi izgledala viša, njene potpetice su bile visoke pet centimetara.

Kako su se vremena menjala, menjao se i oblik, materijala i visina štikli, ali u istoriji mode se nikad nije išlo u takve ekstreme po pitanju visine peta kao danas. Najnovija istraživanja pokazuju da su visoke potpetice loše ne samo za noge i kičmu već i za mozak. Čak 80 odsto žena ima problematična stopala zbog visokih peta. Nošenje visokih potpetica negativno utiče na mozak, jer su vene i nervni završeci pod većim pritiskom, što izaziva glavobolje i slabljenje mentalnih funkcija.

Preobuvanje za posao, šok za noge


Zaboravite i na opciju koja se nudi kao idealno rešenje, a to je odlazak na posao u ravnim cipelama i preobuvanje na poslu, u salonke visokih peta. Ovo šokira stopala, ali i listove, jer su to ozbiljni i šokantne promene, koje ne prijaju nogama i zdravlju.


Verovali ili ne, baletanke je popularizovala slavna Francuska glumica Brižit Bardo, koja je bila školovana balerina i za baletske nastupe je nosila profesionalne baletanke repeto. Kad je 1956. godine potpisala ugovor za film "I Bog stvori ženu", zamolila je Rosu Repeto da joj napravi baletanke, koje bi mogla da nosi i tokom snimanja filma, a naročito legendarnog plesa mambe.

Posle premijere ovog filma, proslavila se Brižit Bardo, ali i blatanke. Međutim, ove naoko bezopasne cipelice takođe nisu zdrave za noge. Potpuno ravne cipele istežu mišić listova i naprežu Ahilovu tetivu, a one još i opterećuju kolena, kukove i leđa.


Zato je rešenje ove dileme u umerenosti i prilagođavanju. Ono što prija stopalima i nogama, a i kičmi, jesu pete visoke do pet centimetara, a sve preko toga se računa kao preterivanje. Na vama je da procenite, lepota ili zdravlje!

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online