Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 11.01.2010.
13:27
Vestionline A

Nega usana tokom zime

Tokom zime svima se desilo da im ispucaju usne, što se dešava jer je vlažnost vazduha znatno pojačana a voda iz usana se doslovno osuši pa to sve izazove pukotine na usnama koje je teško izlečiti.

Teško, ali nije nemoguće, pa poslušajte nekoliko saveta kako da se što brže i delotvornije suočite sa ovom situacijom.

Prva stvar, kako bi sprečili ovu situaciju, na usne nanesite balzam svaki put pre upotrebe suvog ruža, uveče pre spavanja, izlaska na vetar, kada je mnogo jako sunce i kada su oštre vremenske prilike.

Posle tuširanja balzam na usne utrljajte starom četkicom za zube koju ste nameravali da bacite, što će ih ne samo nahraniti već i ukloniti mrtvi površinski sloj.

Izbegavajte oblizivanje usana jer pljuvačka ne vlaži usne već ih samo isušuje, i svakako nemojte da zaboravite da pijete mnogo vode jer osim brojnih drugih blagotvornih  dejstava, voda će osigurati i nežnost usana.

Za glatke usne


Postoji mit da pojedini stikovi za negu usana samo pojačavaju potrebu za dodatnom negom i neprestanim mackanjem. Istina je da postoje sastojci koji su delotvorniji od drugih, poput petrolatuma, šea maslaca, hijaluronske kiseline i dimetikona koji su odlični za obnavljanje vlage u usnama.

Najvažnija stvar je da kupite viskozni balzam za usne umesto voštanog kako bi njegovi sastojci što bolje doprli u pukotine usana. Ako su vam usne hronično ispucale, koristite balzame koji sadrže ceramide koji će obnoviti strukturu kožice na usnama.

Čistoća usta
 

Osim onih "dobrih", u proizvodima za negu usana postoje i loši sastojci koji samo potpomažu pucanje kože na usnama. Svi koji pate od ekcema kože ne bi trebalo da koriste balzam koji sadrži lanolin. Pošto se parfemi smatraju za "broj jedan" u kožnim alergijama, klonite se teških i mirisima bogatih balzama od kojih onaj od cimeta može biti posebno iritantan.

Ako želite da uklonite nepotrebnu kožicu sa usana koja je ionako počela da otpada, nanesite balzam koji u sebi sadrži alfa-hidroksidnu kiselinu pre nego da usne trljate i dodatno oštećujete pilinzima i gelovima za lice.

Brinite i o ustima


Osim dehidracije, drugi glavni uzrok ispucalih usana je i poremećena pH ravnoteža vaše kože, koja na vlažnim mestima poput usana treba da bude lagano kiselinska.

Paste za zube, osveživači daha, vodice za ispiranje usta i preparati za negu lica mogu da poremete tu ravnotežu, pa je poželjno da na usne nanesete balzam pre svakog pranja zuba ili umivanja lica. Ako sumnjate da je vaša pasta za zube jedan od glavnih uzroka problema, koristite paste koje ne sadrže natrij lauril sulfat.

Stručna pomoć

Ako vaše usne uporno ne ostaju glatke i zdrave, možda je vreme da posetite dermatologa jer uvek postoji mogućnost da ste jednostavno alergični na nešto.

Bolne pukotine u uglovima usana takođe su znak da treba da zatražite stručno mišljenje jer su one po pravilu skoro uvek uzrokovane žvalama, oboljenju koje zahteva lečenje antibiotskim mastima.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online