Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 10.01.2010.
16:25
RTS A

Čuvajte zube, trebaće vam!

Relativno "bezopasan" zubni plak ukoliko se ne uklanja može dovesti do pojave džepova i bolesti desni. Loša oralna higijena i bolesti usta i zuba mogu povećati rizik od pogoršanja celokupnog zdravstvenog stanja.

 

Mnogi se najverovatnije sećaju saveta zubara i odraslih da zarad lepog osmeha zube treba prati više puta svakog dana, ali ne zaboraviti ni zubni konac ni tabletice fluora.

Odlazak kod zubara uz redovnu higijenu i pravilnu ishranu čini osnovu zdravih desni i zuba.

Možda bi neki pažljivije i redovnije prali zube da su znali da loša oralna higijena i bolesti zuba mogu povećati rizik od pojave čira, digestivnih problema, bolesti srca, šloga i dijabetesa.

U ustima čoveka „stanuje" više miliona bakterija. Dok su neke bakterije korisne i učestvuju u razgradnji, a time i varenju hrane još u ustima, druge učestvuju u stvaranju plaka, lepljive i kisele supstance koja izaziva bolesti desni.

Ukoliko se uklanja svakodnevno pranjem usta i zuba i korišćenjem zubnim koncem, plak je relativno „bezopasan". Međutim, ako ostane u ustima, zubi će polako propadati jer su pojava takozvanih džepova i bolesti desni neizbežne.

Tokom vremena, loša higijena usta i zuba dovodi do oštećenja tkiva i kostiju koje „drže" zube, pa će oni, zdravi ili pokvareni, početi da ispadaju.

Muškarci su naročito podložni oboljenjima desni. Na primer, 34 odsto muškaraca starosti između 30 i 54 godine pate od nekog oboljenja desni, dok u istoj starosnoj grupi tek 23 odsto žena ima navedene zdravstvene probleme.

Održavanje zadovoljavajućeg nivoa higijene usta i zuba, kao i postupanje u skladu sa savetima zubnog lekara, pomoći će vam da sačuvate zube, ali i zdravlje.

Među pripadnicima najsiromašnijih slojeva najviše je zabeleženih slučajeva bolesti desni, što se najčešće objašnjava neredovnim odlaskom kod zubara.

Kako starimo tako se desni povlače i ostavljaju ogoljen koren zuba koji je tako mnogo podložniji štetnom uticaju plaka. Takođe, luči se manje pljuvačke koja igra veoma važnu ulogu u „ispiranju" usta od plaka.

Genetika i u ovom slučaju može da ima poslednju reč, tako da ukoliko roditelji gube zube zbog bolesti desni, dete mora biti na oprezu.

Slatkiši i napici sa dodatkom šećera podstiču razvoj plaka, dok na čvršću hranu i grickalice može se odlomiti deo zuba ili oštetiti gleđ.

Hronično škrgutanje i grčenje vilice dovodi do raznih mehaničkih oštećenja. Oguljena gleđ, napukao ili rasklimatan zub, kao i potpuni gubitak jednog ili više zuba može biti rezultat tih štetnih navika.

Novije studije pokazuju da upotreba duvana može biti jedan od glavnih uzroka razvoja i napredovanja bolesti desni.

Osim toga, posle hirurških intervencija u usnoj duplji primećeno je da materije iz cigareta usporavaju proces zarastanja i umanjuju uspešnost intervencije.

Lekari savetuju pacijentima da ukoliko primete crvenilo, otok, osetljivost ili povlačenje desni, zatim krvarenje, čudan ili neprijatan miris ili ukus u ustima, kao i bol pri žvakanju, obavezno posete svog stomatologa koji će utvrditi uzroke takvog stanja i preporučiti odgovarajuću terapiju.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online