Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 18.09.2011.
08:00
Lepota i zdravlje A

Stvari koje utiču na starenje

Verovali ili ne, bore koje s godinama dobijamo nisu jedini indikator starosti?! Kao što su oči prozori duše, tako vaše lice može da predvidi da li ste predisponirani za lepo starenje.

 
 

Stručnjaci za negu kože tvrde da ovi vidljivi znakovi kombinovani s načinom života, kao i naš genotip, s iznenađujućom preciznošću mogu da utvrde kako će ruke "majke prirode" s vremenom oblikovati i transformisati lice.


Oblik lica i ten

Budite srećni ako vas je genetika obdarila okruglim ili srcolikim oblikom lica, a ne izduženim licem koje brže gubi masti. Iako ste tokom odrastanja nesumnjivo proklinjali to što imate punije lice, koža lica koja ima povećan broj masnih ćelija duže vremena održava svoj mladalački izgled.

Još jedna prednost svakako su i istaknute jagodice na obrazima, zato što vaši obrazi neće izgledati opušteno, jer će im jagodice pružati potporu i držati ih podignutima.

Ostali poželjni atributi uključuju tamniji, melaninom bogat ten (crte lica i bore izraženije su na svetloj koži) i masnu ili mešovitu kožu. Dakle, itekako ima istine u mišljenju da masnoća koju koža lica proizvodi služi kao prirodni lek protiv bora tako što hidratizuje srednji sloj kože.

 

Sunčanje ubrzava starenje kože!
 

Genetika i spoljni faktori

To što niste rođeni s optimalnim oblikom lica ili tipom kože ne znači da ste "prokleti". Stručnjaci se slažu da nasledne osobine znatno manje utiču na starenje nego što se to smatra.

"Samo 20 posto toga kako mi starimo ima veze s genetikom. Nasleđujemo strukturu kostiju i boju kože, ali bitnije je kako vi s njima postupate", tvrdi dermatolog Keti Rodan.

Nije iznenađenje ono što se nalazi na vrhu popisa faktora koje možete da kontrolišete:

* Izlaganje suncu najviše utiče na prerano starenje kože. Stalno o tome slušate, ali samo zato što je to istina! Sunčevi zraci lome kolagen i elastin u koži, što uzrokuje nastanak bora.

* Drugi krivci su pušenje, koje koži "ukida" dovod kiseonika koji joj treba da bi izgledala zdravo i sveže, kao i nedostatak sna, što koži ne daje dovoljno vremena da obnovi ćelije i odradi proces regeneracije.

*Manje poznati procesi koji ubrzavaju starenje uključuju "yo-yo" efekt nakon dijeta, spavanje licem uprtim u jastuk, slaba ishrana, stres koji u telo 'pumpa' toksine, pa čak i izrazi brige na licu krivci su za pucanje kolagena.

Tekstura lica

Ono što svakako morate da zapamtite jeste da, koje god korake protivmere poduzmete, ne možete trajno da zaustavite nastanak bora, nego možete samo da ga usporite. Među glavnim pokazateljima starijeg doba je isušeno, umorno lice i neravnomerno pigmentirana koža, obešena koža, stanjivanje usana i kože, ispijena boja kože, obešeni kapci te, između ostalog, retke obrve.

Nega kože je najbitnija

Proizvodi koji održavaju mladost u životu

Srećom, za one koji što duže žele da zadrže mladolik izgled lica, na policama u trgovinama može se pronaći toliko proizvoda koji znatno usporavaju proces starenja i koju vam omogućuju da izgledate mlađe za čak deset godina. Za hidratizovanu, glatku kožu koristite kreme s retinolom i peptidima, a za zdraviji sjaj, kako biste kompenzovali gubitak krvnih žilica i sve manji protok kiseonika u ćelije lica uzrokovanog starenjem, izaberite proizvode koji sadrže vazodilatatore poput ginka i mente.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online