Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 23.08.2011.
08:00
S media A

Pet izuma u službi lepote bez kojih se ne može

Bez kojih to kozmetičkih proizvoda jednostavno ne možemo da zamislimo naš život?

Žene bez nekih kozmetičkih pomagala ne mogu nikako
 

Probajte samo da razmislite koji su po vama najbolji izumi industrije lepote... Svaka žena će imati drugačiji spisak, jer nemamo sve iste delove tela koje bismo htele da popravimo ili ulepšamo, ili pak iste navike ulepšavanja. Kada je reč o kosi, jutarnji friz je mnogima nezamisliv bez laka za kosu ili šnalica, dok druge koje svako jutro peru kosu, zahvaljuju što postoji određeni šampon ili balzam. One žene kojima se stalno nešto događa i "rađa" po licu ne mogu da zamisle dan bez korektora i pudera.

Listi ovakvog nabrajanja nema kraja i ovo doba konzumerizma ženama je stvorilo zavisnost od mnogih preparata, ali to je već druga tema, piše She. Kada bismo u osnovi sveli sve moguće izume za lepotu, bez čega bi nam stvarno bilo otežano da se ulepšavamo?

1. Fen za kosu

Izumljen je u 19. veku, a prvi ručni fen kreiran je 1920. godine. Definitivno možemo reći da je najvažniji izum svih vremena i da bi nam pranje i sušenje kose bila akcija na koju bismo trošili pola dana ili bismo svi išli naokolo s jež frizurom. Poznajete li ikoga ko nema fen za kosu kod kuće, a da nije muškarac?

2. Karmin za usne

Neverovatno je kako samo dva poteza ruža na usnama mogu ženu transformisati u lepoticu. Bio dan ili noć, ruž uvek dobro dođe. Može da upotpuni odevnu kombinaciju i istakne usne na licu kao ni jedan drugi proizvod.

Prve su ga upotrebljavale žene u drevnoj Mesopotamiji. One su na usne stavljale smrvljeno poludrago kamenje. Kleopatra je, pak, svoj ruž pravila od zgnječenih buba koje su ostavljale crvenilo. Veću popularnost ruž je stekao u Engleskoj u 16. veku, tokom vladavine kraljice Elizabete I, koja je nosila crveni ruž i bledi aristokratski ten. Od tada je ruž počeo da se pravi od voska i crvenila iz biljaka, a prvi ruž je izumljen 1884. godine u Parizu i pravljen je od jelenskog loja, ricinusovog ulja i pčelinjeg voska.

3. Maskara

Takođe kao ruž, reč je o vrlo bitnom kozmetičkom proizvodu - samo jednim premazom i žena se pretvara u senzualnu zavodnicu. Teško je zamislivo izostaviti maskaru u šminkanju. Bez senke, rumenila i raznih sjajeva još se može izaći napolje, ali obrnuto, sve to staviti bez maskare je nemoguće.

Reč mascara dolazi od italijanskog maschera, što znači “maska”. Modernu maskaru je 1913. izumeo hemičar T. L. Vilijams za svoju sestru Mejbl. Stvorio ju je od prašine uglja i želatina naftnog vazelina i probio se na tržište. Otvorio je firmu Maybelline i postao vodeća kozmetička kompanija.

4. Pinceta

Pincetom su se služili još Egipćani, što dokazuju slike ljudi koji iznad vrelih posuda drže duple štapiće s našiljenim vrhovima. Azijati su ih preinačili u metalne te su isti korišćeni u Mesopotamiji i Indiji oko 3000 g.p.n.e. Dakle, pinceta se već vekovima koristi u razne svrhe, a za žene je najvažnija pri korigovanju obrva. Kako bismo ih inače počupali?

5. Uvijač i pegla za kosu

Figaro je izumljen 1890. godine kada je Adam Frizbi smislio način kako da upotrebi grejač i nakovrdža kosu. Izum suprotan tome, pegla za ravnanje kose, izumljena je nešto kasnije - 1906 godine. Srećne su one koje nikada ništa ne moraju da rade s kosom, a definitivno je uz ova dva izuma mnogo lakše obuzdati kosu i potpuno promeniti frizuru.

POVEZANE VESTI

Subota 17.09.2011. 19:32
pa, zene, sta kazete.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online