Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 23.02.2011.
08:00
D. Đorđević - Vesti A

Nemice kupuju srpsko prstenje

Mirjana Nikolić (39) jedina u Vranju pravi nakit od žice. Radionica joj je svuda po kući na sve strane tegle sa raznobojnim perlama, kutije sa kamenčićima neobičnih oblika i boja, kesa sa orahovim ljuskama, bočica od nekst soka puna klikera. Na radnom stolu klešta raznih veličina i kalemovi crvene, plave, zelene, srebrne, zlatne, ljubičaste, plave žice.

Napravila na stotine prstenova: Mirjana Nikolić

- Hemičar sam po struci, ali sa tim zanimanjem nemam ni dana radnog staža.

Radila sam kao službenik u jednoj banci, a onda sam, pre nekoliko godina, proglašena tehnološkim viškom-priseća se Mirjana vremena kad se "uplela" u žicu.


Iako ne dozvoljava da je nedaće slome, tada je, priznaje, upala u depresiju. Sestra je jedva nagovorila da dođe kod nje u Niš.

- Šetale smo gradom. U jednu prodavnicu ušla sam kao omađijana. Na pultu su stajali kalemovi sa žicom svih boja i debljina. Pitala sam prodavačicu čemu služi ta žica, a ona mi je objasnila da se od nje pravi nakit - priča Mirjana.


Kupila je desetak kalemova, ostavivši prodavačicu bez teksta objašnjenjem da pojma nema kako se to radi.

Hit


Teško je izdvojiti šta Mirjana najlepše pravi, ali narukvice i ogrlice heklane od žice izgledaju fantastično.


- Rade se heklicom kao stolnjaci. Uopšte nije lako, jer konac je mek, a žica beži i migolji se. Ali, upornija sam ja od žice - smeje se Mirjana.

Došla sam kući i satima gledala u one kalemove. Nisam imala pojma odakle da počnem. Uzela sam jedna očeva klešta, a onda su ruke prosto same počele da rade - seća se Mirjana.


Te noći nije uopšte spavala. Napravila je desetak prstenova. Ujutru je rezultate pokazala prijateljici.
- Oduševila se i jedan odmah sebi stavila na prst. Ostale je odnela na posao i posle sat vremena mi javila da je rasprodala sve što sam napravila - smeje se Mirjana.


Tako je počelo. Otada je napravila na stotine prstenova, narukvica, ogrlica, minđuša. Mirjanine zlatne ruke i bogata mašta usrećili su mnogo žena. U Srbiji, ali i u Nemačkoj, Švajcarskoj, Francuskoj, Švedskoj.

A ona svaki dan smišlja nešto novo - prstenje od lakirane orahove ljuske, minđuše od dečjih klikera, heklane ogrlice i narukvice. I svaki komad nakita je unikat, jer Mirjana i ne ume da dva puta napravi isto.


To što ima tako kreativnu mamu najviše raduje srednjoškolku Anđelu, jer svaki dan u školu odlazi sa nekim novim prstenom, minđušama, narukvicom.


- Naučila sam i nju i desetogodišnjeg sina Luku kako se savija žica i sad mi uveliko pomažu. Luka je sam već napravio nekoliko i skoro da se uopšte ne razlikuju od mojih - kaže Mirjana.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online