Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 28.11.2009.
08:35
Vestionline A

Lolite i mange na ulicama Tokija

Japan je počeo da uvodi zapadnu modu u svakodnevni život negde sredinom 19. veka. A, 150 godina kasnije, na početku 21. Japan, posebno prestonica Tokio, daje svetu ono što se podrazumeva pod terminom "ulična moda“ koja je otišla toliko daleko da se neki u Evropi ne bi usudili ni da se pojave na maskembalu u garderobi koju mladi Japanci "šetaju“ ulicama.

Termin "ulična moda“ se koristi kako bi opisao izgled osobe koja je na svojstven način iskombinovala savremenu garderobu sa tradicionalnim načinom odevanja. Takvu odeću su nekada uglavnom mladi sami pravili.


Međutim, onog momenta kada je ovaj trend počeo da se širi, modna industrija je preuzela primat u proizvodnji "ulične mode“, zarađuući na tome milijarde dolara. Japan je postao najinovativnije i najveće nacionalno tržište, a stilovi nekada postaju toliko ekstremni i avangardi, da sve više liče na haut-couture (visoku modu) koja se samo gleda na evropskim modnim pistama.


Mnogi mladi Japanci misle da je upotreba sve čudnijeg izgleda put ka njihovoj slobodi izražavanja koja ne dolazi do izražaja kada su obični "Japanci“ i igraju svoje društveno određene uloge. Iako nekome može izgledati da tamnjenje kože, kako bi se izgledalo kao neka američka hip-hop zvezda, nije baš najnormalnija stvar koju bi mladi čovek mogao da uradi, to je samo početak kada se pogleda u koje sve uloge sebe stavljaju.

Lolita


Mada obuhvata najrazličitije stilove i teme, Lolita je postala najprepoznatljiviji stil među japanskim devojkama. Japanke svoju kosu farbaju u plavu i smeđu boju kako bi bile što „slađe“. Razlikuju se gotik Lolita koja inspiraciju crpi iz Viktorijanskog stila sa svom gotskom ikonografijom, zatim slatka Lolita u ružičastim haljinicama koje liče na dečje, sa temama omiljenih princeza iz bajki i plišanim igračkama. Tu su i pank Lolita koja ponekad izgleda potpuno ludo, a ne predaje se ni izgled kasične Lolite.


Ganguro


Ganguro ulična moda je postala popularna među Japankama početkom 2000-ih. Tipičan izgled Ganguro devojke je odeća drečavih boja, mini suknje, sarong u raznim bojama, izblajhana kosa, jako taman ten, veštačke trepavice, mnoštvo raznobojnog nakita, crni i beli ajlajneri i neizostavne platforme.


Kogal


Kogal izgled je zasnovan na školskim uniformama, ali sa veoma kratkom škotskom suknjom i dokolenicama. Devojke koje tako izgledaju sebe zovu giaru (devojčica). Stil je bio posebno popularan 90-ih, a sada se ponovo pojavljuje.
 

Bosozuku


Iako se bosozuku moda ne koristi od 90-ih, stereotip ovog izgleda se često pojavljuje i karikira u japanskim medijima, posebno anima i manga stripovima i filmovima. Bosozuku je obično u kombinezonu koji je otkopčan kako bi se na golom telu videli ispisani slogani ili zavoji, uvučenom u duboke dizme, radničkom ili vojničkom, sa dugačkim kaputom preko toga.


Vižual Kei


Stil Vižual Kei se sastoji od upečatljive šminke, neobičnih frizura i i još neobičnijih kostima. Androginost je popularan aspekt ovog stila.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online