Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 26.09.2018.
04:30
b92.net, Vestionline A

Kako da sigurno prođete tehnički?

Početkom jula počela je primena novih, strožih propisa u vezi sa tehničkim pregledom automobila. Sajt Polovni automobili savetuje vozače šta mogu da urade kako bi maksimalno smanjili rizik od problema na tehničkom.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Od 5. jula počela je agonija za sve koji imaju bilo kakve veze sa tehničkim pregledom. Na mukama su i vlasnici vozila i radnici na tehničkom. 

U strahu od kažnjavanja i oduzimanja licenci, radnici (kontrolori), započeli su ekstremno strogu i često potpuno nelogičnu kontrolu vozila, obarajući mnoge zbog raznih sitnica. 

U međuvremenu, situacija se malo poboljšala, prvenstveno zato što su iz policije poslali konkretnija objašnjenja šta se smatra ispravnim, a šta neispravnim. Ipak, i dalje nije isto na svim tehničkim pregledima, pa može vrlo lako da se desi da vas zbog nečega na jednom tehničkom obore, a na drugom puste. 

Zato, evo nekih saveta šta možete da uradite kako biste smanjili rizik od vraćanja sa tehničkog pregleda zbog neke nepravilnosti na vašem automobilu. Za neke stvari ćete morati malo da uprljate ruke. A za neke malo više...

1) Idite na tehnički ranije 

Po zakonu to možete da obavite 30 dana pre isteka registracije. Tako ćete, ukoliko bude potrebe da nešto sređujete ili skidate, imati dovoljno vremena da sve uradite polako i na miru, umesto da jurite nekog majstora u zadnji čas. 

2) Proverite sami na automobilu sve što možete i umete 

Napumpajte gume do ispravnog pritiska, proverite dubinu šare na gumama (minimum 1,6 mm na

letnjim), pogledajte ispod blatobrana, pragova i drugih skrivenih mesta da li ima ozbiljnije korozije koja bi trebalo da se sredi, podesite farove, proverite da li vam rade svi migavci, poziciona svetla, stop svetla, svetlo za rikverc, svetla za maglu, napunite posudu za tečnost za pranje šoferke, proverite brisače (prednje i zadnje)... 

3) Dimenzije guma - ovom temom ćemo se naknadno pozabaviti detaljnije, ali ukoliko imate pneumatike i felne koji drastično odstupaju od originalnih dimenzija, vrlo je verovatno da nećete proći tehnički. 

Javljali su se vozači koji nisu mogli da prođu tehnički zbog sledećeg: imali su druge dimenzije felni i guma, koje su se fabrički nudile uz nov automobil uz doplatu, kao deo višeg paketa opreme. Međutim, na nalepnici na karoseriji kod vozačevih vrata pisala je samo osnovna dimenzija iz najsiromašnijeg paketa opreme. Na osnovu toga, kontrolori na tehničkom nisu hteli (ili smeli) da ih puste. 

Baza tehničkih podataka Agencije za bezbednost saobraćaja u ovom slučaju nije bila od pomoći, pošto je nepotpuna. Generalno, kako smo nezvanično saznali, a i sami se uverili na terenu, čitava ova tema oko dimenzija guma je u sivoj zoni. Ipak, neki od njih su otišli na drugi tehnički pregled i prošli. 

Smatramo da za ovakve situacije nisu krivi tehnički pregledi, ni radnici/kontrolori na tehničkom, već oni koji su donosili propise, a nisu uzeli u obzir ovakve situacije. 

Navedimo kao primer novi Hyundai Elantra. Kupac može u okviru različitih paketa opreme, od kojih ni jedan nije neki "Sport" ili slično, da dobije čelične felne od 15 inča sa gumama 195/65 R15, alu felne 16-ice sa gumama 205/55 R16 ili 17-ice. 

Ne zaboravite da gume na istoj osovini moraju da budu istog proizvođača, tipa, vrste, dimenzijama i nosivosti. Ovo je potpuno logično po pitanju bezbednosti. 

4) Operite auto 

To morate i po propisima, a i radnik na tehničkom će biti zahvalan pošto će mu posao biti mnogo lakši. 

5) Zakažite tehnički pregled telefonom

U zavisnosti od gužve, negde verovatno nije ni moguće da dođete bez rezervacije ili je moguće ali ćete čekati satima, pošto po zakonu za jedan auto treba minimum 30 minuta. 

6) Ne zaboravite da proverite svu obaveznu opremu: trougao, prvu pomoć (proverite rok trajanja i sadržaj), sajlu za vuču (ili kanap ili "rudu"), rezervni točak - osim ako nemate komplet za popravku probušene gume (sprej, pena, kompresor…) ili "run-flat" pneumatike (oni se ne popravljaju - sa njima se vozi do prvog pogodnog mesta gde možete da nabavite drugu gumu, a run-flat guma ide na otpad). 

7) Ako imate oštećenja na vetrobranu, proverite dobro kakva su 

Generalno, ako je reč o manjim naprslinama u vidu linije, u obliku zvezde, "oka" i slično, pri čemu ne ometaju pogled na put, ne bi trebalo da bude problema. 

8) Slično važi i za oštećena svetla - ako je reč o malom oštećenju koje može da se zalepi tako da ne ulazi voda, automobil može da prođe tehnički. Ipak, ako je reč o farovima, tu situacija može da bude problematična, pa proverite na tehničkom na vreme. 

9) Ako nemate atestirane folije na staklima, skinite ih 

10) Kuka za vuču - ako nije fabrička ili nije atestirana ili nije upisana u Uverenje o ispitivanju kada je reč o kolima koja su uvezena nakon sredine aprila 2014. godine - skinite je. 

11) Ksenonska svetla naknadno su ugrađena - po zakonu smeju da se ugrade samo kompletni farovi pređviđeni za ksenonske sijalice i to samo kod modela koji su fabrički dolazili sa ksenonskim farovima, nakon čega je potrebno obaviti atestiranje. 

Na vama je da li ćete da pokušate da prođete tehnički sa naknadno ugrađenim ksenonima, a da li ćete proći tehnički zavisi od toga hoće li radnici na tehničkom uočiti da su naknadno ugrađeni. 

Slično je i sa sijalicama koje se stavljaju bez balasta ili LED sijalicama. Inače, ukoliko vaši farovi fabrički imaju projektore, to ne menja situaciju. 

12) Nađite broj motora i proverite da li je čitljiv. Kod starijih automobila lako može da se desi da broj motora toliko pojede korozija da ne može da se pročita. U tom slučaju moraćete da obavite proceduru ukucavanja novog broja, što će vam pojesti i novac i vreme. 

13) Centriranje trapa - isplati se da odete na centriranje (reglažu) trapa pre tehničkog, kako biste usput proverili i stanje elemenata oslanjanja. Tako možete na vreme da sredite nešto što ne valja, da ne biste morali dva puta na tehnički. 

Pritom, nakon centriranja gume će se ravnomernije trošiti i auto će biti stabilniji. Do prvog ozbiljnijeg naletanja na udarnu rupu ili seriju udarnih rupa... 

14) Poskidajte sve što možete od raznih "stajling" detalja koji upadaju u oči, kao što su obrve sa farova (mada one mogu i da prođu ako ne utiču na snop svetla), spojler na krovu, vratima gepeka, prednji spojler, KN (K&N) filter... 

15) Proverite i sve ostale stvari koje deluju nebitno, kao što su brave na vratima, podizači stakala (električni ili "kurble"“), sistem za ventilaciju, pojaseve na zadnjoj klupi, naslone za glavu pozadi ukoliko ste ih iz nekog razloga skinuli... 

16) Lampice na instrument tabli - zbog upaljene "ček endžin" lampice možete da padnete na tehničkom. Ili zbog neke druge. Zato takve stvari sredite na vreme. 

Ako padnete na tehničkom i želite da sredite problem i vratite se na isti tehnički, imate 3 radna dana. Međutim, možete da idete i na drugi tehnički ukoliko smatrate da će vas na njemu pustiti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online