Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 12.09.2018.
04:30
mojauto.rs, Vestionline A

Ko vam uzima najviše para pri registraciji vozila?

U poslednjih mesec dana, stupanjem na snagu novog zakona o tehničkom pregledu vozila, digla se velika prašina oko ispravnosti voznog parka u Srbiji a i samoj ceni koju treba platiti za tehnički pregled.

pixabay.com
 

Cena tehničkog pregleda trenutno iznosi oko 3.000,00 dinara u zavisnosti od tehničkog pregleda i za neki prosečni automobili čini oko 15% od ukupne cene registracije. 

Ko vam zapravo uzima najviše para pri registraciji vozila, ako se radi o nekom automobilu do 2.000 kubika?
Odgovor na ovo pitanje nam daje sajt www.registracija-vozila.rs uz činjenice koje će vas iznenaditi.

Naime, kada registrujete automobil do 2.000 kubika najviše para ćete potrošiti na obavezno osiguranje koje iznosi od 50% pa sve do 70% kompletne cene registracije u zavisnosti od toga koji je odnos zapremine i snage automobila.

Ukoliko ste imali štetu u kojoj ste vi bili krivac, udeo polise obaveznog osiguranja u kompletnoj registraciji vozila može premašiti i čitavih 80% zbog malusa (kazneni doplatak).

Ko su ta osiguranja i šta zapravo ona osiguravaju?

Osiguranje koje plaćate prilikom registracije se zove osiguranje od autoodgovornosti i spada u obavezna osiguranja

Osiguranje od autoodgovornosti ne osigurava vas već druge učesnike u saobraćaju od vaših saobraćajnih grešaka i prekršaja.

U ovom trenutku na tržištu osiguranja u Srbiji postoji jedanaest osiguravajućih kuća kod kojih možete kupiti osiguranje od autoodgovornosti. Spisak osiguravajućih kuća možete videti ovde.

Cene autoodgovornosti su skoro ujednačene i razlika između najjeftinijeg i najskupljeg osiguranja je par stotina dinara. Trenutno najskuplje obavezno osiguranje je Generali dok je najjeftinije Sava.

Cenu obaveznog osiguranja za sve osiguravajuće kuće možete videti kada unesete tražene parametre na ovom linku.

Cena koju plaćate nije konačna ako planirate da automobilom putujete u inostranstvo i prolazite kroz zemlje za koje vam treba zeleni karton.

Tada morate da izdvojite još 2.000,00 dinara koliko je cena zelenog kartona i on mora biti izdat od iste osiguravajuće kuće od koje ste kupili polisu autoodgovornosti.

Preporuka je da ako planirate odlazak automobilom u inostranstvo, odmah uz registraciju kupite i zeleni karton jer ste u obavezi da ga uzmete kod osiguranja čiju polisu obaveznog osiguranja imate. Savetuje se kupovina obaveznog osiguranja kod osiguravajućih kuća koje imaju najrasporostranjeniju mrežu poslovnica.

Najrasprostranjeniju mrežu poslovnica imaju AMS osiguranje preko svoje AMSS mreže i Dunav osiguranje preko mreže tehničkih pregleda. Spisak poslovnica u kojima je moguće kupiti polisu obaveznog osiguranja možete pogledati u adresaru agencija i tehničkih pregleda u Srbiji. 

Situacija sa dobrovoljnim osiguranjem za automobile je drugačija. Takvo osiguranje se naziva kasko osiguranje i svaka osiguravajuća kuća ima cenovnike koji se u zavisnosti od automobila se mogu znatno razlikovati.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online