Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 03.06.2018.
05:30
dw.com, Vestionline A

Zvuči nestvarno: Gradovi bez privatnih automobila?

Da li budućnost saobraćaja u gradovima isključuje privatne automobile?

EPA/Ronald Wittek
Za sada se gradovi ne mogu zamisliti bez automobila (Stutgart, Foto: Arhiva)

Tim pitanjem se u Njemačkoj bave od izbijanja skandala sa dizel-motorima i zabrane vožnje koja je stupila na snagu u Hamburgu.

Za mlade koji žive u velikim gradovima posjedovanje automobila nije tako važno – to je najvažniji rezultat studije stručnjaka Štefana Bracela sa fakulteta za ekonomiju u Bergiš Gladbahu. Među mladima između 18 i 25 godina sve više opadaju značaj automobila kao privatnog vlasništva i emotivna vezanost za automobil. Vrijeme kao da je zrelo za veliki proboj alternativnih saobraćajnih koncepata. 

- To otvara vrata za javni saobraćaj i alternativne saobraćajne koncepte kao što su carsharing, bikesharing i drugi projekti", kaže Bracel za DW. No, on dodaje da je to tako samo u urbanim sredinama. "Na selu je situacija drugačija, tamo će se ljudi teško odreći automobila." 

Lajpcig predstavlja integrisanu mobilnost 

Veliki grad na istoku zemlje Lajpcig namjerava da digitalno poveže autobuse i vozove sa biciklima i automobilima. Na čitavom području grada se nalazi 28 „stanica za mobilnost" u blizini centralnih gradskih stanica, sa idejom da one olakšaju presijedanje iz jedne u drugu vrstu prevoznog sredstva. Bicikl ili automobil u sharingprogramu se nalaze u blizini i mogu se aktivirati pomoću specijalne kartice - tako se i plaća usluga. 

Firma MOIA koja pripada Folksvagenu namjerava u Hamburgu pokrenuti novi koncept - autobusi bez vozača, na električni pogon, u kojima se mjesto rezerviše preko aplikacije za mobilne telefone. U autobus se ulazi na stanicama do kojih mora da se hoda maksimalno 250 metara. U toku je faza testiranja projekta. 

Carsharing je koncept kojim se ozbiljno bavi i njemačka železnica Dojče ban, vlasnik firme IOKI. Ova raspolaže samovozećim automobilima različitih kapaciteta i veličina. Njihova integracija u sistem gradskog saobraćaja trebala bi početi do kraja ove godine. 

U manjim mjestima se takvi projekti već uveliko provode - na primjer, u bavarskom Bad Birnbahu, gdje je jedan električni minibus bez vozača do sada prevezao više od 10.000 putnika. 

BMV i Dajlmer 

A u Minhenu se upravo testiraju specijalni automobili koji su spremni da dođu na poziv preko aplikacije za mobilni telefon. Uskoro bi trebalo da počne pilot-projekat sa tim vozilima – riječ je o Folksvagenovim Kedijima sa pogonom na gas. 

Veliki njemački proizvođači automobila već godinama investiraju dosta novca u nove servise za prevoz. U martu ove godine su Dajmler i BMV spojili svoje ponude u jednu koja bi sa 40 miliona korisnika trebalo da bude u istoj ravni sa spornim američkim Uberom. Riječ je i objedinjavanju carsharing-koncepata Car2go, Drive-now, Mytaxi, Moovel, Park-now i Parkmobile u zajedničku platformu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online