Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 05.05.2018.
04:30
Vestionline A

Nikola tužio Teslu: Ukrali ste nam dizajn

Američka startap kompanija Nikola Motor podnela je tužbu protiv Tesla Motorsa, jer smatra da im je taj kalifornijski proizvođač električnih vozila "ukrao" neke detalje dizajna i primenio ih na sopstvenom kamionu na struju.

youtube.com/Roadshow

 

Kompanija Nikola Motor iz Jute privukla je pažnju javnosti još 2016. kada je prikazala koncept kamiona-šlepera Nikola One, koji za pogon koristi vodonične gorivne ćelije.

Ovaj pogonski sistem funkcioniše tako što se pomoću vodonika u samom vozilu generiše električna energija potrebna za pokretanje vozila.

U međuvremenu, Tesla Motors, na čelu sa ambicioznim Ilonom Maskom, predstavio je 2017. sopstveni kamion-šleper koji za pogon koristi električnu energiju uskladištenu u baterijama.

Tesla je time pokazao da je za korak ispred konkurencije, s obzirom da će Nikola Motor svoja pretprodukcijska vozila početi da testira tek 2019.

I dok svet slavi Maska i njegov kamion Tesla Semi, u kompaniji Nikola Motor smatraju su da su pokradeni.

Oni su još uoči premijere Teslinog šlepera u pismu upućenom toj kompaniji optužili Maska da je prekopirao neke delove dizajna sa patentnih crteža kamiona Nikola One i iskoristio ih na šleperu Tesla Semi.

To se pre svega odnosi na specifičan oblik vetrobranskog stakla kamiona, ali i na celokupnu aerodinamičnu kabinu vozila, uključujući blatobrane i vrata kabine.

Nikola je tada zahtevao da Tesla odloži zvaničnu prezentaciju svog kamiona dok se ova pitanja ne reše. Kompanija Ilona Maska nije ni odgovorila na pomenuto pismo, pa je 16. novembra održana svečana premijera šlepera Tesla Semi.

Nikola Motor je nakon toga odlučio da preduzme pravne mere protvi rivala i podneo je tužbu u kojoj od Tesle zahteva obeštećenje od čak 2 milijarde dolara!

Iz Tesle su povodom tužbe kratko saopštili da je na osnovu patentnih crteža "očigledno da ne postoji osnov za takvu tužbu".

Inače, Tesla je ranije objavio da je od početka 2018. primio oko 1.500 narudžbina za svoj kamion na struju. Ako sve bude išlo po planu, prvi produkcijski šleperi Tesla Semi pojaviće se na putevima 2020. godine, dok je početka proizvodnje zakazan za 2019.

Među kompanijama koje su do sada naručile kamione od Tesle su Pepsi, FedEx, Wal-Mart, J.B. Hunt, Sysco i Anheuser-Busch.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online