Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 20.04.2017.
05:30
telegraf.rs, Vestionline A

Naučnici u strahu: Auto sa veštačkom inteligencijom naučio vožnju od čoveka

"Eksperimentalno vozilo, koje su razvili istraživači proizvođača čipova Nvidia, nije se po izgledu razlikovalo od drugih autonomnih automobila, ali nije bilo nalik bilo čemu što su prikazali Google, Tesla i General Motors i pokazalo je rastuću moć veštačke inteligencije", piše u članku "MIT Technology Review".

youtube.com/NVIDIA
Nvidia je proizvela automobil koji ne "sluša" komande već sam odlučuje u vožnji

U magazinu prestižnog američkog Tehnološkog instituta Masačusetsa, objavljen je tekst pod nazivom "Mračna tajna u srcu veštačke inteligencije", u kojem se navodi da "niko zapravo ne zna kako najnapredniji algoritmi rade to što rade".

- To bi mogao da bude problem - stoji u tekstu.

Navodi se da je "prošle godine čudan automobil koji upravlja samim sobom pušten na mirne puteve okruga Monmaut u saveznoj državi Nju Džersi".

Navodi se da "automobil nije sledio nijednu instrukciju koju mu je zadao inženjer ili programer".

- Umesto toga, u potpunosti se oslanjao na algoritam uz pomoću kojeg je naučio samog sebe da vozi gledajući čoveka kako to radi. Obezbediti da automobil vozi na ovakav način bilo je impresivno dostignuće. Ali istovremeno, pomalo unosi i nemir, pošto nije u potpunosti jasno kako automobil donosi odluke - stoji u tekstu.

Navodi se da "informacija iz senzora vozila ide pravo u ogromnu mrežu veštačkih neurona koji obrađuju podatke i onda zadaju komande neophodne da bi se upravljalo volanom, kočnicama i drugim sistemima".

- Rezultat izgleda da je u skladu sa reakcijama koje bi očekivali od ljudskog vozača. Ali, šta ako jednog dana uradi nešto neočekivano, udari u drvo, stane kada se uključi zeleno svetlo na semaforu? Kako sada stvari stoje, biće teško odgonetnuti zašto je to učinio. Sistem je toliko složen da bi čak i inženjerima koji su ga osmislili moglo da bude teško da izoluju razlog bilo koje pojedinačne izvedene akcije - navodi se u tekstu magazina Tehnološkog instituta Masačusetsa.

Magazin navodi da sličnu misteriju izaziva i program "Deep pationet", koji se primenjuje u bolnici Maunt Sinaj u Njujorku i vrlo precizno procenjuje bolesti pacijenata, bez bilo kakvog uticaja ili uplitanja lekara ili drugog medicinskog osoblja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online