Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 24.09.2016.
00:30
B. Miličić - Vesti A

Stari fića u petoj brzini

Iako je davno sišao s proizvodne trake kragujevačke Zastave, popularni fića nije napustio puteve i kaldrme i autostrade po nekadašnjoj Jugoslaviji, ali i Evropi.

B. Miličić
Ekipa u pripremi montaže: Beker, Ivanović i Šalipurović

I ne samo da nije nestao, već i napreduje. Ovih dana u Nemačkoj u svog ljubimca iz Kragujevca Radovan Ivanović, osnivač i predsednik Fića kluba Minhen, ugradio je originalni petostepeni menjač. Majstor u izvođenju ovog podviga je Predrag - Peđa Šalipurović iz Užica, inače vozač u Narodnoj banci Srbije, koji je osmislio i dogradio originalni fićin menjač i ugrađuje ga u originalni motor.

- Imam fiću s petostepenim menjačem već nekoliko godina. Prešao sam 12.500 kilometara. Fića s pet brzina vozi mirnije i tiše, manje troši benzina, a postiže bez napora veću brzinu. Od Užica do Beograda i nazad potrošim prosečno 4,8 litara benzina na 100 km. Od ideje o ugradnji petostepenog menjača, pa do realizacije prošlo je skoro dve godine. Ovo je najveći luksuz koji fića može da ima - kaže Peđa, koji je sve sam osmislio i tehnički izveo.

U radionici Petera Bekera u Minhenu, Šalipurović je zajedno s vlasnikom fiće Radovanom Ivanovićem izveo "operaciju" koja će ovaj mali auto učiniti pravim zmajem na putu. Sve ovo je rađeno pod "kontrolom" Petera Bekera, čoveka koji ima fiću iz 1967. i fijat abart iz 1964. Za njega Radovan Ivanović kaže da napamet da može da napravi svaki deo fiće.

- Peđa je to sve uradio vrlo stručno i kvalitetno - kaže Beker.

Mehaničar od malih nogu

- Moji roditelji su imali fiću, a ja sam stalno bio uz njega. Čak sam u šestom razredu osnovne škole radio oko njegovih kočnica. Uz auto koji vozim, imam i šest krševa koje koristim za delove - kaže Predrag Šalipurović, vozač u Narodnoj banci Srbije.

Dok u belom zaštitnom mantilu kao stručnjak u američkom svemirskom programu NASA pažljivo otvara petostepeni menjač, Šalipurović objašnjava šta je u stvari uradio.

- Nastavak originalnog fićinog menjača u sebi sadrži petu brzinu i to nije nikakva kopija nego moje originalno rešenje. Na kućištu menjača dograđen je nastavak u koji je dodata peta brzina, a to znači produžetak glavne osovine i celog snopa, zatim pravljenje nove viljuške i izradu novih zupčanika. Fića sa četiri brzine već pri brzini preko 80 kilometara na sat postaje bučan, a i troši više goriva. Sa petom brzinom on vozi rasterećenije. Ovaj tehnički napredak nije tako jeftin. Materijal za dogradnju pete brzine košta oko 1.500 evra, a toliko još košta moj rad. Pa ko voli, nek izvoli - kaže Peđa.

Ivanović naglašava da je ideju za to dobio upravo od Peđe koji je dva puta na fićijade u Minhen dolazio zastavom 750, sa pet brzina, bez problema prelazeći 2.800 kilometara od Užica do Minhena i istim putem nazad. Raduje ga što sve više ljudi vozi fiću.

Radovan za sledeću godinu priprema fićijadu na Zlatiboru. Inače, nedavno je u Gracu u Austriji formiran Fića klub, a priprema se otvaranje takvog kluba i u Parizu. Podsetimo, takav klub je osnovan u Minhenu pre sedam godina. Jednom prilikom na fićijadi je bilo 86 vozila iz Nemačke, Austrije, Švajcarske, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Makedonije.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online