Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 13.04.2016.
01:30
Vestionline A

Kako da ne ugrozite bicikliste u saobraćaju?

Vožnja bicikla se promoviše kao jeftin, zdrav i ekološki način prevoza, ali često se zaboravlja na najvažniji aspekt - bezbednost. Stoga je veoma važno da se razvije svest i biciklista i vozača motornih vozila o tome da moramo da delimo put i odgovornost.

wikipedia.org
Vozači, budite tolerantni prema biciklistima

Stigli su nam topliji dani, što znači da je na ulicama sve više biciklista. Ovo je veoma ozbiljan bezbednosni problem, pa apelujemo i na vozače i na bicikliste da budu pažljivi kako sa naših puteva ne bismo slušali loše vesti.

Mnogi vozači smatraju da biciklistima nije mesto na putu. Sa druge strane, biciklisti bi najviše voleli da imaju dovoljno zasebnih staza na kojima mogu bezbedno da voze i da ne razmišljaju hoće li ih neko vozilo zakačiti retrovizorom. Nažalost, situacija je veoma loša – nema staza, putevi nisu dovoljno široki, vrebaju udarne rupe i šahtovi, vozači su nervozni...

Saveti za vozače

1. Obilazite bicikliste u širokom luku. Nikada ne znate da li će biciklista naglo skrenuti ulevo kako bi izbegao neku rupu ili šaht.

2. Planirajte preticanje, što znači da na vreme treba da prilagodite brzinu i distancu, ali istovremeno dajte migavac kako vozač iza vas ne bi počeo da vas pretiče, pri čemu on možda uopšte nije ni primetio biciklistu ispred vas.

3. Dok stojite u koloni, pogledajte u retrovizor pre nego što otvorite vrata kako biste videli šta izaziva zastoj. Isto važi i za izlazak iz automobila nakon parkiranja. U oba slučaja, biciklista može iznenada da se pojavi u nameri da prođe tik pored vašeg vozila, i da udari u vrata koja se otvaraju.

4. Budite tolerantni – bicikl na putu neretko znači jedno parking mesto više za vas i manje gužve u saobraćaju. Pritom, ne voze svi bicikl zbog rekreacije ili zabave – mnogima je on jedino prevozno sredstvo.

5. Kada biciklista podigne levu ruku, to znači da skreće levo, kada podigne desnu, skreće desno. Dozvolite mu da bezbedno skrene.

6. Poštujte ograničenje brzine – ne jurite 80 km/h tamo gde je ograničenje 40 km/h. U slučaju bilo kakve nepredviđene situacije sa biciklistom, brže ćete moći da reagujete, a ako dođe do kontakta, posledice po biciklistu možda neće biti tragične.

Saveti za bicikliste

Verovali ili ne, vozači automobila se ponekad magijom pretvore u bicikliste i onda rade iste stvari koje inače zameraju drugima. Zato dajemo i sledeću listu saveta vozačima koji sednu na bicikl:

1. Nemojte pretpostavljati da vas svaki vozač automobila vidi.

2. Ne jurite između dve zaustavljene kolone automobila - u takvim situacijama često se desi da neko iznenada otvori vrata ili prosto izbaci ruku kroz prozor.

3. Signalizirajte rukom svaku promenu pravca.

4. Pažljivo vozite pored parkiranih automobila, zato što može da se desi da neko iznenada otvori vrata ili počne da se isparkirava.

5. Poštujte saobraćajna pravila! Mnogi biciklisti se čas ponašaju kao pešaci, čas kao motorna vozila, tako da vozači automobila nikad ne znaju hoćete li se pojaviti s leve ili desne strane, hoćete li proći na crveno za automobile da biste prešli preko zebre na zeleno za pešake, vratili se na put, itd.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online