Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 21.01.2016.
00:30
bbc.com, Vestionline A

VIDEO: "Jugo - poslednji stvarno užasan auto"

Povodom jubileja, 30 godina od izvoza prvog Juga u SAD, Bi-Bi-Si je dao osvrt na sudbinu ovog automobila, prema kome većina našeg naroda i dalje ima sentimentalan odnos.

wikipedia.org
Budi uspomene, dobre ili loše...

Pre 30 godina kragujevačka "Zastava" izvezla je prvi Jugo GV na američko tržište i ponudila ga kupcima po ceni od 3.990 dolara.

Britanski Bi-Bi-Si u tekstu povodom jubileja dolaska Juga GV u Ameriku, piše da se oznaka GV odnosila na "Good Value" (dobra vrednost), ocenjujući da je to bila loša marketinška poruka, koja je od samog starta bila osuđena na propast.

Za prodor Juga na američko tržište najzaslužniji bio biznismen Malkolm Briklin.

Sredinom 1980-ih godina je u SAD bilo poželjno da svako poseduje jeftino i ekonomično prevozno sredstvo, što je Briklin iskoristio.

Kisindžer pomogao da Jugo dođe u SAD

Uz pomoć američkih političara Henrija Kisindžera i Lorensa Iglbergera postignut je dogovor sa jugoslovenskim vlastima i Jugo je prvi put Americi predstavljen na sajmu automobila u Los Anđelesu 1984. godine.

Da bi mogao da se prodaje u SAD na Jugu je moralo da se izvrši oko 500 prepravki.

Iako je automobil zasnovan na Fijatu 127 sa maksimalnom brzinom od oko 138 km/h u tom trenutku bio najsporiji na američkom tržištu, njegova prodaja je išla munjevito, navodi Bi-Bi-Si.

Izvoz je, međutim, 1992. zaustavljen raspadom bivše Jugoslavije i ratom, a Bi-Bi-Si podseća i da je NATO 1999. bombardovao fabriku "Zastava automobili", navodno pogrešno misleći da je reč o "Zastava oružju".

Vremenom je Jugo Amerikancima postao glavni predmet šala.

"Mogao bi da udvostučiš vrednost Juga, samo ako mu napuniš rezervoar", bila je jedna od šala koja je kružila Amerikom sredinom 1980-ih.

Jugo je bio i "zvezda" u nekoliko filmova

Iako je bio predmet podsmeha u nekoliko navrata i u popularnoj emisiji Bi-Bi-Sija "Top gir", britanski javni servis na kraju postavlja pitanje "koliko je Jugo zaista bilo loš?”.

Istraživanje koje je 1987. objavio magazin "Popularna mehanika" pokazuje upravo suprotno.

wikipedia.org
Svakom vlasniku Juga dobro je poznata ovakva slika

Oko 78 odsto vlasnika Juga u SAD ocenilo je kvalitet svog vozila kao "dobar" ili "odličan", dok je 42 procenta navelo da bi ponovo kupili isti automobil, podseća Bi-Bi-Si.

Jugo se proizvodio od 1980. do 2008. a prodat je u blizu 800.000 primeraka.

Kragujevačka "Zastava" je u ovaj automobil ugrađivala motore snage 45, 55, 60 i 65 konjskih snaga.

Na kraju, pogledajte čuvenu scenu iz filma "Umri muški", gde Brus Vilis i Semjuel L. Džekson "uživaju" u ludačkoj vožnji u Jugu:

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online