Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 28.09.2015.
03:30
mojauto.rs A

Možete sami: Zamena ulja nije teška

Zamena ulja je lak posao, čak i za početnike. Ipak, ako to niste do sada radili treba biti oprezan i pripremiti filter, ulje i specijalni alat za zavrtanje filtera.

linders.ie
Nije teško, samo pratite uputstva

Za početak treba proveriti kakvu gradaciju ulja proizvođač vašeg automobila preporučuje i koliko ulja staje u karter (kako biste kupili potrebnu količinu), a to možete pronaći u uputstvu za upotrebu automobila.

Nemate  uputstvo? Pozovite zvanični servis proizvođača vašeg automobila ili pokušajte na internetu da pronađete uputstvo za vaš automobil na zvaničnom sajtu proizvođača ili forumima koji okupljaju vlasnike automobila  vaše marke. U uputstvu za automobil možete saznati i koji vam filter ulja treba. Ovu informaciju vam, na osnovu broja šasije, mogu dati i pojedine prodavnice automobilskih delova.

Uz filter, obavezno se menja i njegova podloška. Takođe, za zamenu, tačnije zavrtanje filtera potreban je poseban alat, svojevrsni ključ koji možete kupiti u gotovo svakoj prodavnici delova, benzinskoj pumpi ili pozajmiti od prijatelja. Cena mu se kreće od desetak evra pa naviše.

Ulje i filter uvek se menjaju zajedno! Uostalom, ko  još oblači stare, prljave i smrdljive čarape na sveže oprane noge? Zašto onda menjati ulje, a da niste promenili filter? Ako to uradite nečistoće iz  filtera očas posla završiće u ulju i onoće ubrzano degradirati, pa računajte da ste bacili pare za ulje.

Pre nego što se zavučete pod automobil pripremite posudu u koju ćete smestiti iskorišćeno ulje i filter. Takođe, pre zamene pokrenite automobil i sačekajte da motor dostigne radnu temperaturu,čime će ulje postati viskozno i samim tim lakše i brže će se izliti u posudu. Kada zamenite ulje startujte motor i napravite kraću test-vožnju dok  motor ne dostigne radnu temperaturu. Posle nje ponovo proverite nivo ulja jer će prevelika ili premala količina ulja u  karteru štetiti motoru.

Ispuštanje starog ulja iz kartera

Otvor za ispuštanje ulja nalazi se sa donje strane kartera. U pitanju je običan šraf koji treba odvrnuti kako bi se staro ulje izlilo u sud koji ste unapred pripremili. Motorno ulje je veliki zagađivač pa ako se desi da ulje iscuri van posude sakupite ga krpom

Zamena filtera

U starom filteru nalazi se izvesna količina ulja, izlijte je u kolektor .Na dodirnu površinu novog filtera nanesite tanak sloj ulja. Pri zavrtanju novog filtera nemojte preterivati sa silom. Stari olabavite pomoću specijalnog ključa, a zatim ga rukom odvrnite. Filter i ulje nikako nemojte bacati u kontejner jer su veliki zagađivači prirodne sredine već ih prosledite na reciklažu. Pre montiranja novog filtera obrišite dodirnu površinu na motoru krpom, a na dodirnupovršinu filtera prstom nanesite tanak sloj motornog ulja.

Sipanje svežeg ulja

Koliko god vi čekali da se istrošeno ulje istoči u karteru će uvek ostati određena, manja količina ove tečnosti. Upravo zato uvek treba sipati manju količinu ulja od fabričke specifikacije zapremine kartera. U protivnom, višak ulja će morati da se ispusti ili isisa pumpicom. Koristite levak kako se ulje prilikom sipanja ne bi razlivalo svuda po motoru. Nakon sipanja startujte motor dok ne dostigne radnu temperaturu i proverite količinu ulja.

Sigurna zamena uz rezervoar za ispuštanje ulja

Jednostavan kolektor za ulje se u hobi-radnjama i putem interneta danas može nabaviti za pedesetak evra. Kada hobi-majstori menjaju ulje to obično nije previše čista rabota. Za prikupljanje starog ulja koristi se gotovo sve – stari lavori, isečeni plastični kanisteri od ulja, plastične boce, kofe… maštovitost ovde dolazi do izražaja.

Kao i kod svih priručnih varijanti i ove su nesavršene u tom smislu da ulje iz njih curi na sve strane i prosipa se, lako se prevrću i tako dalje. Najsigurniji i ekološki najprihvatljiviji način za sakupljanje iskorišćenog ulja je mobilni rezervoar za ispuštanje, upravo onakav kakav se koristi u većini servisa. Visina kolektora ovakvih rezervoara se podešava i lako se može prilagoditi svakom automobilu, pa prskanja i rasipanja ulja gotovo da nema. Ovakvi rezervoari su nekada bili preskupi, ali se danas kod kineskih proizvođača mogu naći za pedesetak evra.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online