Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 26.08.2015.
01:30
Tanjug A

VIDEO: Slepi i gluvi vozili auto trku u Poljskoj

U Poljskoj je nedavno organizovana neobična auto trka, u kojoj su vozači bili slepe i gluve osobe. Poput Helen Keler, prve gluve i slepe osobe koja je završila koledž, učesnici trke na aerodromu Lodz u centralnoj Poljskoj, pomerili su granice svojih mogućnosti.

youtube.com/AFP news agency
Pomerili granice i dokazali da mogu

- Od 19 učesnika, 12 nikad ranije nije vozilo automobil, dok je sedmoro vozilo pre nego što im je oštećen vid i sluh - izjavio je Mateusz Kotnovski iz Asocijacije gluvih i slepih.

- Neki su potpuno gluvi i slepi. Oni koji mogu malo da vide i čuju nose maske i šlemove kako bi svi bili ravnopravni - dodao je on u izjavi AFP-u.

Svaki učesnik je morao da pređe dva kruga na stazi pod budnim okom svog suvozača, a prethodno su imali dva dana treninga kako bi stekli osećaj za volanom.

Tri auto škole su bile uključene, kao i veliki broj instruktora koji su morali sa vozačima da razviju poseban jezik zasnovan na dodiru.

Vlasnik jedne od škola Zbigniev Palgan dao je jasna upustva svom vozaču:

- Kada dodirnem levu stranu tvog kolena, skreni levo. Kada dodirnem desnu stranu, skreni desno. Kada dodirnem vrh tvog kolena, ispravi volan i kada pritisnem na dole, ubrzaj. Kada povučem tvoje koleno, koči.

youtube.com/AFP news agency
Trofej je pripao Kamili koja je slepa na jednom oku i delimično gluva

Radi bezbednosti, instruktori su mogli u bilo kom trenutku da zaustave automobile, ali sa svakim kilometrom vozači su bivali sve sigurniji.

Kamila Dobrzinska (30), koja je slepa na jednom oku i delimično gluva vozila je 50 kilometara na sat.

- Čudan je osećaj. Postoji strah. Ne znaš gde si tako da su instruktorove oči i uši zapravo tvoje i moraš da imaš potpuno poverenje u njega - rekla je ona AFP-u.

Silvek Slipek, koji je gluv i slep, vozio je prvi put u svom životu, dok ga je njegova žena Kasia, rođena slepa, bodrila sa zadnjeg sedišta.

Za ovaj par auto trka je bila način da zaborave svakodnevne probleme i nadaju se da će učešćem u ovom događaju razbiti predrasude o osobama sa invaliditetom čija je stopa nezaposlenosti u Poljskoj 16 procenata.

- Možda će ljudi shvatiti da, ako gluvi i slepi mogu da voze, onda mogu da se zaposle i rade - rekla je Kasia Slipek.

Silvek je zauzeo šesto mesto u trci, dok je trofej pripao Kamili, koja ne samo da je razbila stereotipe o osobama sa invaliditetom, već i o ženama vozačima.

POVEZANE VESTI

AUTO-MOTO Živela Peglica
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online