Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 07.08.2015.
01:30
Vestionline A

Ne palite klimu čim uđete u auto!

U automobilu, koji je bio parkiran na suncu bez zaštite, počinjete da se preznojavate čim uđete u njega. Komandna tabla i volan su toliko vreli da ne možete na njima da zadržite ruke ni dve sekunde. Situacija je najstrašnija ukoliko ste u žurbi i morate što pre da krenete, a tada ne pomaže ni klima jer se u pregrejanom automobilu i ona muči.

flickr.com by bondesgaarde
Neka vas prvo rashladi "vruć vetar", pa tek onda upalite klimu

U automobilu koji je stajao na suncu temperatura može da dostigne i 80 stepeni Celzijusa. Zato, pre nego što uđete u vozilo i krenete, otvorite sva vrata kako bi poštedeli sebe toplotnog udara. 

Svi vozači znaju da je poželjno automobil parikrati u hladovini, ali to često nije izvodljivo. Ukoliko će auto biti direktno izložen suncu duže vreme trebalo bi da kontrolnu tablu zaštitite reflektujućim štitnikom za sunce. Ovi štitnici odbijaju sunčeve zrake i pomažu da tabla i volan ostanu koliko toliko hladni.

Iako vam se ponekad čini da je u kolima pretoplo i pored štitnika, test je pokazao da on i te kako pomaže. Na suncu su ostavljena dva automobila, od kojih je jedan bio zaštićen, a drugi ne. U kolima koji nije bio zaštićen od sunca odmah dolazi do preznojavanja, a komandna tabla i volan su tako vreli da na njima ne možete da držite ruke. Sa druge strane, ne može se reći da je prijatno u vozilu koje je bilo zaštićeno skromnim štitnikom, ali je podnošljivo. Ruke na volanu možete da držite bez problema, a i komandna tabla je sačuvana od ekstremnog zagrevanja.

Spoljašnja temperatura vazduha u trenutku merenja bila je 32 stepena. U autu koji je bio koliko-toliko zaštićen štitnikom izmerena su 42 stepena, a u vozilu koje nije bilo zaštićeno termometar je pokazao čak 53 stepena.

Da bi klima dobro radila vrlo je bitno napraviti pripremu vozila. Auto koji je bio zaštićen štitnikom klima će pre rashladiti.

Visoke temperature, koje ovih dana more Srbiju, ne ugrožavaju samo rad klima-uređaja i komfor putnika, već utiču i na prekomerno habanje i propadanje materijala u kolima, koji koliko god da su kvalitetni ne mogu da se izbore sa ekstremnim temperaturama.

Kada krenete da vozite trebalo bi da otvorite prozore i pustite da strujanje vazduha rashladi automobil, pre nego što uključite klimu. Klimu treba podesiti na 24 stepena. Iako se to čini kao najjednostavnije, uključivanje klime i podešavanje na najnižu temperaturu nije preporučljivo. Ovakvo ekstremno hlađenje pregrejanog vozila je vrlo opasno, posebno za osobe koje imaju problema sa cirkulacijom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online