Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 13.07.2015.
03:30
Blic.rs A

Zakon ne brani da vozite goli i u japankama

Iako vozači u papučama, japankama i na visokim štiklama mogu da ugroze bezbednost u saobraćaju, nijedan zakon u Srbiji ne definiše u kakvoj bi odeći ili obući trebalo sesti za volan.

Tanjug
Cipele na štiklu i vožnja?

Većina vozača čula je priču kako automobil ne sme da se vozi bez majice, u papučama ili u cipelama sa štiklom, ali u Zakonu o bezbednosti u saobraćaju (ZOBS) ne postoje odredbe koje o tome govore.

Milan Božović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja, kaže da vožnja bez majice spada u domen lične kulture i vaspitanja i da ne utiče na sigurnost u toku vožnje ukoliko je vozač vezan.

- S druge strane, upravljanje automobilom dok nosite neadekvatnu obuću ili dok ste bosi zaista može da ugrozi vašu i bezbednost drugih ljudi, pa je preporuka da se ne vozi u obući u kojoj nemamo osećaj da li smo dovoljno jako pritisnuli nožne komande. Takođe, papuča može da sklizne sa noge, pa umesto da vozač gleda na put, on gleda u pod i traži je, što je veliki rizik i po njega i po ostale učesnike u saobraćaju - kaže Božović za  list "Blic".

On objašnjava da ljudi tokom letnjih vrućina imaju običaj i da za volan sednu sa mokrim stopalima ili prljavi od peska, što nije pametno, jer noga može da im sklizne sa gasa ili kočnice.

Taksistima kazna 50.000 dinara

Za razliku od građana, profesionalne vozače očekuju kazne od 50.000 dinara. - Taksisti ne smeju da nose sandale i papuče, jer nije bezbedno, ali ni šortseve i majice na bretele, jer nije kulturno. To je uređeno i odlukom o taksi prevozu, ali i našim internim pravilnicima - kaže Aleksandar Bjelić, predsednik Saveza udruženja taksista Srbije.

Istraživanje sprovedeno u Engleskoj pokazalo je da je vožnja u japankama odgovorna za više od 1,4 miliona saobraćajnih udesa godišnje. Štaviše, stručnjaci su izračunali da je vožnja u japankama opasnija od vožnje u cipelama sa visokom potpeticom, jer je potrebno više vremena da se noga sa gasa pomeri na kočnicu, a i manji je pritisak. Takođe, jedan od deset vozača priznao je da mu se japanka podvukla ispod papučica i da je u poslednjem trenutku izbegao udes.

I pored svega toga, u Agenciji za bezbednost saobraćaja kažu da u ovom trenutku nemaju u planu da tu kaznenu odredbu uvedu u zakon.

- Nažalost, imamo trenutno mnogo većih problema u saobraćaju od vožnje u neadekvatnoj obući pa nam to trenutno nije prioritet - kaže Božović.

S njim se slaže i Damir Okanović, predsednik Komiteta za bezbednost u saobraćaju.

- Sve dok mi ne budemo uradili istraživanje koje će pokazati da je to opasno, nemamo na osnovu čega da tražimo da se uvedu kazne za vožnju u papučama i japankama - kaže Okanović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online