Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 23.06.2015.
05:30
Tanjug A

Iskoristite akciju: Počela besplatna provera ispravnosti vozila

Auto-moto savez Srbije (AMSS) i Uprava saobraćajne policije započeli su u ponedeljak akciju besplatnog pregleda tehničke ispravnosti vozila na 120 mesta širom Srbije, koja će trajati do kraja nedelje.

Tanjug
Obratite pažnju: Vozači često nisu svesni da su im vozila neispravna

Tradicionalna akcija "Ispravno vozilo - bezbedno vozilo" se organizuje u saradnji sa Asocijacijom tehnickih pregleda vozila, a predsednik AMSS Mirko Butulija je na konferenciji za novinare upozorio da vozači često nisu svesni da su im vozila neispravna i da je u dosadašnjim akcijama utvrđeno da je čak trećina vozila u Srbiji tehnički neispravno.

- Omogućili smo svim vozačima u Srbiji da besplatno provere tehničku ispravnost vozila i pozivam ih da iskoriste tu priliku, pogotovo zato što je pred nama sezona godišnjih odmora - rekao je Butulija u sedištu AMSS i dodao da se akcija sprvodi 26. godinu zaredom.

On kaže da su sada uslovi dobri za saobraćaj zbog čega vozači imaju više samopouzdanja i pozvao ih da obrate pažnju na brzinu i ispravnost vozila, što je preduslov za bezbednu vožnju, a posebno zbog intenzivnijeg saobraćaja u letnjem periodu.

Butulija je kazao da MUP kao promoter učestvuje u toj preventivnoj akciji i dodao da zainteresovani na sajtu AMSS-a mogu da nađu spisak mesta na kojima može da se obavi besplatan tehnički pregled.

Načelnik Uprave saobraćajne policije Vladimir Rebić je rekao da iz statistike ne može jasno da se vidi koliko tehnička neispravnost kao uzrok učestvuje u izazivanju saobraćajnih nezgoda i stradanja, što je posledica propusta u evidentiranju tih podataka.

On je dodao da se, prema zvaničnim podacima, tehnička neispravnost pojavljuje sa svega dva odsto kao uzrok nezgoda, što nije realno.

- Tehnička neispravnost značajno više doprinosi kao uzrok saobraćajnih nezgoda nego što to brojevi govore i zato smo sa zadovoljstvom prihvatili predlog AMSS da zajedno sprovedemo ovu akciju - naveo je Rebić dodajući da Uprava saobraćajne policije podržava ovakve akcije.

On očekuje da će značajan broj vozača proveriti besplatno tehničku ispravnost vozila.

Rebić je najavio da će, kada ta akcija bude završena, pojačati kontrole tehničke ispravnosti vozila i kažnjavati vozače koji upravljaju neispravnim vozilima.

Tanjug
Besplatna akcija provere ispravnosti vozila trajaće do kraja nedelje

Kako je rekao, Uprava je u procesu formiranja nove baze podataka koja će omogućiti da se evidentiraju i sekundarni uzroci nezgode i već od naredne godine baza podataka će biti jasnija i slikovitija i znaće se tačno u kom procentu tehnička neispravnost učestvuje u nezgodama.

- U toku prethodne godine je zbog tehničke neispravnosti kažnjeno blizu 17.000 vozača, a taj broj je u prvih pet meseci 2015. nešto povećan pošto je evidentirano više od 8.000 slučajeva tehničke neispravnosti, dok je u istom periodu prethodne godine bilo oko 5.500 - naveo je Rebić.

Generalni sekretar AMS S Predrag Đurđev je zahvalio gostima iz policija na učešću u akcijama AMSS-a za bezbednost saobraćaja ističući da saradnja sa MUP-om Srbije nikada nije bila jača.

- Saradnja će biti nastavljena kroz mnogobrojne akcije koje ćemo organizovati, poput akcije za motocikliste - "Kaciga glavu čuva", i nadam se da ćemo uspostaviti tradiciju i kvalitet koji će biti prepoznatljivi i narednim generacijama - dodao je Đurđev.

Uprava saobraćajne policije će tokom trajanja ove zajedničke akcije u redovnim saobraćajnim kontrolama obaveštavati vozače da mogu da besplatno prekontrolišu svoja vozila.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online