Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 21.04.2015.
00:30
vesti.mojauto.rs A

Vidanje zimskih rana na automobilu

Najčešće je reč o izgrebanoj ili čak slomljenoj oblozi branika zbog parkiranja po zaleđenom snegu. I na alu-felnama ostaju vidljivi tragovi zime, a ručna kočnica i posuda za vetrobransko staklo često su na udaru hladnoće. Evo kako popraviti ova zimska oštećenja.

dayoibitoye.net
Vreme je za sezonsko (prolećno) sređivanje vašeg "mezimca na četri točka" posle zime

Zaleđena ručna kočnica

Zaleđivanje ručne kočnice bio je poznati problem kod starih vozila poput "jugića" i "stojadina". Međutim, vlaga, so i prljavština, i te kako utiču na stanje ovih kočnica pa ko ih zanemari rizikuje probleme kada temperatura padne i one zalede i otkažu.

Glavni krivac je oštećenje na takozvanom bužiru, odnosno zaštitnom omotaču sajle. Kada je ovaj deo oštećen voda i prljavština prodiru u sajlu i vremenom se slivaju u doboš kočnice. Kada je napolju minus, voda u sajli se zaledi pa kada uveče povučemo ručnu kočnicu ujutro nećemo moći da je otkočimo. Dešava se čak da i kada u dobošima ima vode, obloge zalede i ostanu zalepljene za ivicu doboša bez obzira na to što ručna  kočnica uveče nije podignuta.

Opruge unutar doboša koje u normalnim okolnostima razmiču paknove jednostavno nisu dovoljno jake da ih odlepe i tada je gotovo nemoguće krenuti. Jedini način da ponovo pokrenete automobil, bez negativnih posledica, jeste da ga "utoplite" što ćete najlakše uraditi u nekoj garaži. Ako to nije opcija, preostaje vam poznata lavor-vruća voda-peškir varijanta. Možete probati i vožnjom napred-nazad koja će u nekim slučajevima odblokirati kočnice.

Preventiva u smislu pregleda doboša i sajle u servisu je najbolji lek. Takođe, set pakni, doboš i kočioni cilindar iskusniji hobi majstori mogu zameniti samostalno, ostalima ipak preporučujemo usluge servisera.

Savet: Kod starijih i lošije održavanih vozila gde postoji rizik od ulaska vode u kočioni sistem treba izbegavati upotrebu ručne kočnice po hladnom vremenu.

Oštećena posuda tečnosti za stakla

Jedno od čestih problema koja nastaju tokom hladnih dana i noći svakako je oštećenje, odnosno pucanje sistema za pranje stakala. Naime, mnogim vozačima ostane letnja tečnost u posudi,  pa kada zahladi, a ova tečnost nije otporna naniske temperature, ona se zaledi i počne da se širi. To dovodi do pucanja plastične posude za tečnost, međutim, češći problem je kada se tečnost u gumenim crevima koja vode do brizgaljki zaledi i tako ih ošteti. Takođe, dešava se da se i same brizgaljke zalede, ali to se najbrže reši bilo kojim predmetom sa dovoljno oštrim vrhom kojim treba da ih pročačkate. Ali, ako su posuda i gumena creva pukla, moraju da se menjaju. Evo kako to izgleda na "škoda fabiji".

Savet: Nikada nemojte dozvoliti da dočekate minus a da vam u posudi ostane letnja tečnost za pranje vetrobrana

Slomljen branik

Obloga branika najčešće strada zimi i to kada parkiramo na mestu gde je gomila snega. Dovoljno je da se sneg samo malo podvuče pod branik i da ujutru, kada zaledi, bude prava drama izaći sa parkinga.

Vožnja u "rikverc" garantuje oštećenje plastične obloge (koja inače po hladnoći postaje krta) pa pri izlasku sa parking mesta na koje ste jedva ušli, čujete onaj grozni neprijatni zvuk koji potvrđuje da je obloga naprsla ili pukla. Otud svi oni silni parčići plastike rasuti po neočišćenim parking mestima po gradu. Ukoliko vam se ovo dogodilo, upravo te parčiće plastike nikako ne treba da bacite, već ih pokupite i sačuvajte jer će biti preko potrebni za popravku oštećenja obloge branika.

Neke popravke treba prepustiti profesionalcima

Takođe, ako oštećenje nije veliko, odnosno ukoliko ovaj deo nije pukao, već seulubio ili ogrebao, onda se možete poslužiti brojnim rešenjima kakva se nude u prodavnicama automobilske opreme. Tu, pre svega, mislimo na setove za opravku plastičnih delova, "skrečavej" polir paste, ili grejanje fenom kod manjih ispupčenja ili ulubljenja.

Mada, ukoliko nikada niste popravljali plastiku, najbolje je da to onda obavite u prisustvu nekog ko ima više iskustva jer rad sa plastikom nije jednostavan pa ako ste amater rezultati mogu izostati.

Oštećene alu-felne

Još jedan deo vozila koji ne trpi zimu jeste aluminijumska felna. Naime, ovaj materijal na hladnoći postaje krt i lakše se oštećuje i puca. Postoje i savremenije felne, one od legura magnezijuma koje nemaju ovaj problem. Ipak, kako su one skupe i retko se viđaju kod nas, prostor posvećujemo vlasnicima običnih alu-felni.

Dakle, tokom zime je najbolje skinuti ove felne i montirati čelične koje su daleko otpornije na oštećenja, a značajno povoljnije za održavanje. Ipak, ako ste i ove zime vozili na alu-felnama, oštećenja su mogla nastati zbog prolaska kroz udarnu rupu (zimi na svaka dva metra) ili pri neopreznom parkiranju.

Takođe, polirane ili hromirane felne lako može oštetiti i rizla, a industrijska so koja se nanosi na ulice ih nagriza.

Ako felne vape za reparacijom, posetite servis od poverenja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online