Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 04.03.2015.
05:30
Naše novine A

Polovni automobili biće skuplji i do 50 odsto?

Ukoliko prođe ideja uvoznika novih automobila, koju podržavaju i stručnjaci za bezbednost u saobraćaju, svaki automobil koji ulazi u Srbiju morao bi da ima bar evro četiri motor.

Reuters
Srpski standard, evropske cene: Gde sada naći jeftinije automobile?

Uvoznici novih automobila, naime, smtraju da bi država trebalo da zabrani uvoz automobila sa evro tri motorom i uvede pravilo po kojem bi donja granica za uvoz polovnjaka bila evro četiri motor. Iako su bezbedniji i ekološki bolji, ovi automobili, međutim, koštaju od 10 do 50 odsto više nego slični sa evro tri motorom.

Koordinator Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova Milan Vukasović kaže da ne bi trebalo uvoziti automobile starije od deset godina, a da bi donja granica za uvoz trebalo da budu vozila sa evro četiri motorom.

- U Evropi su već u upotrebi automobili sa evro šest motorom, dok se kod nas voze ona sa evro tri motorom, koji je ekološki neprihvatljiv za zemlje EU, zbog čega ti automobili i završavaju kod nas. Drugo, ta vozila nisu dovoljno bezbedna pa je naš stav da bi uvoz polovnih vozila trebalo podići barem za jednu evro normu, jer evro tri vozila stara su i po 15 godina i kako god da su održavana, ona ne prelaze nešto što se može smatrati minimumom bezbednosnih normi, kaže Vukasović za "Naše novine".

Sa druge strane, vozila sa evro četiri motorm znatno su skuplja od onih sa evro tri motorom, što bi mogao da bude veliki problem većini ionako osiromašenih vozača. "Trojkaši", upravo zbog cene, mnogo su popularniji u Srbiji, a tome u prilog govore i podaci Agencije za bezbednost saobraćaja. Tako je od 45.664 polovnjaka, koliko prema njihovoj evidenciji uvezeno prošle godine, oko 55 odsto je onih sa evro tri motorom.

U Ministarstvu saobraćaja i agenciji nisu hteli da komentarišu da li će zabraniti uvoz automobila sa evro tri motorom, ali su svejedno naglasili da su u vreme kada su važeća pravila o uvozu doneta samo novi automobili imali evro četiri motor.

Uvoznici polovnih automobila takođe smtraju da treba zabraniti uvoz vozila sa evro tri motorom, iako su svesni da će im to smanjiti profit.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.03.2015. 02:31
Gospodine Vukasovicu,to sto Vi pricate je klasicna utopija.Narod je naivici egzistencije,a Vi pricate o evro 4 motorima
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online