Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 19.09.2014.
08:00
B92 A

Englez koji obožava Zastavina kola

"Ako uporedite automobile koji su se nekada proizvodili u zemljama Istočnog bloka, uvek se smatralo da su Zastavina vozila najbolja", objašnjava Fil Dast svoju naklonost prema Yugu, ali i drugim automobilima koji su se nekada proizvodili u Kragujevcu.

Ovaj nastavnik iz Ipstonsa u Engleskoj, koji je veliki zaljubljenik u Zastavina vozila, kaže da su Yugo i drugi Zastavini automobili, poput "stojadina", pred izumiranjem u Velikoj Britaniji, i pokušava da ih sačuva od zaborava.

"Kada sam 2010. osnovao klub koji okuplja vlasnike Yuga i Zastave 101, utvrdili smo da se na britanskim putevima nalazi svega 25 ovih automobila", kaže Fil Dast u intervijuu za The Wall Street Journal.On objašnjava da su Zastavina vozila postala poznata u Britaniji tokom osamdesetih, kada je kragujevačka fabrika izvozila svoje automobile u zemlje zapadne Evrope.

"Bili su to najjeftiniji modeli na britanskom tržištu, ali se upravo zbog njihove male vrednosti vlasnici nisu mnogo trudili oko održavanja, pa su automobili brzo propadali"."Yugo je izašao na loš glas pogotovo nakon nesreće koja se dogodila 1989. u SAD, kada je zbog jakog vetra jedna žena sletela automobilom u jezero sa mosta u Mičigenu", kaže Dast, "ali mu je sudbina konačno zapečaćena početkom devedesetih, sa raspadom bivše Jugoslavije".

"Automobili su ubrzo počeli da nestaju sa američkih i britanskih ulica, a prodavci su bili prinuđeni da preostale neprodate primerke rastavljaju, kako bi obezbedili delove za servisiranje i redovno održavanje, jer je obustavljena isporuka rezervnih delova", objašnjava Dast.On dodaje da je njegova fascinacija Yugom i Zastavom počela slučajno kada je hteo da kupi sinu automobil preko eBay-a. Tada je nabavio prvi Yugo, a sad ih ima već četiri.

Među njima je i model koji je u Britaniji poznat kao Yugo 311, a mi ga znamo kao Zastavu 101. To je ujedno i najnoviji primerak u njegovoj kolekciji.

Žuti "stojadin" nalazio se 27 godina zaboravljen u jednoj garaži, kada ga je Dast otkrio.

"Otkupio sam ga za 150 funti od jedne žene, zatim sam ga oprao i odvezao na servis gde su mu zamenili kočnice, i automobil je sada spreman za svoju prvu vožnju posle 27 godina", ponosno pokazuje svog "keca" Fil Dast.Moto Dastovog kluba ljubitelja Zastavinih vozila glasi: neko mora da povede računa o ovim automobilima, ili će u suprotnom oni zauvek nestati. Želimo mu puno sreće u nastojanju da sačuva ove automobile koji već predstavljaju pravu retkost na Ostrvu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online