Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 04.09.2014.
08:00
B92 A

Zašto Japanci ne voze američka kola?

Za razliku od američkog tržišta na kome se svake godine plasiraju značajne količine vozila japanskih proizvođača, Amerikanci Japancima uspevaju da prodaju simboličan broj automobila. Postavlja se pitanje šta sprečava američke proizvođače da ostvare bolju prodaju u Japanu? Ili, zašto Japanci ne vole američka vozila?

Automotive News je analizirao ovaj problem na primeru najveće američke kompanije, Dženeral Motorsa (GM). Prodaja GM vozila u Japanu nikada nije bio lak posao, a čini se da je posle masovnih opoziva zbog serijskih kvarova, danas teži nego ikad.

GM prošle godine prodao samo 1.200 automobila u Japanu
 

Iako je GM 1996. na japanskom tržištu dostigao svoj maksimum sa 47.000 primeraka (uključujući i Opelova vozila), krizne 2009. prodaja je pala na svega 700 automobila, dok je 2013. isporučeno samo 1.200 vozila marki koje posluju u okviru GM-a. To je zanemarljiv broj ako se zna da se u Japanu godišnje proda oko 5,4 miliona vozila i da ova država predstavlja treće najveće tržište automobila na svetu.

Najstariji i najveći prodavac GM automobila u Japanu, kompanija Janase, kaže da je zadržala u svojoj ponudi modele američkog proizvođača samo iz sentimentalnih razloga.

"U pitanju je nostalgija, s obzirom da naša firma prodaje automobile marki Bjuik i Kadilak još od 1915. godine", objašnjava direktor Takejoši Ide. "Uz to, postoji i zrnce nade da će interesovanje za GM vozilima u Japanu porasti", dodaje on.

Kompanija Janase važi i za najvećeg prodavca Mercedesovih vozila u toj državi, i jedan je od najvećih dilera Audija i BMW-a, a GM modeli čine svega 1,4 odsto od njihove ukupne prodaje.

Zbog čega američki proizvođač ima ovako slabe prodajne rezultate u Japanu? Razlog nije u dodatnim državnim nametima, jer za razliku od SAD, u Japanu uvozni automobili ne podležu carini.

Ide smatra da u GM-u ne postoji dovoljno zalaganja za prodaju automobila na japanskom tržištu. On objašnjava da se GM nije čak potrudio da Japancim ponudi veći broj modela sa "desnim volanom" s obzirom da se u toj zemlji vozi levom stranom puta. Ševrolet, na primer, na japanskom tržištu ima samo dva modela kod kojih je volan na desnoj strani - Sonik (Aveo) i Kaptivu, dok premijum brend, Kadilak, nema ni jedan.

"Pojedine mušterije koje se zainteresuju za neki od GM modela, na kraju odustanu kada vide da nemamo verziju sa desnim volanom", kaže Ide.

GM doduše ima fabrike u kojima se proizvode takva vozila, ali se one nalaze u Australiji i Južnoj Africi, a modeli koji se tamo proizvode ne odgovaraju potrebama japanskog kupca. Naime, putnički automobili iz Australije su preveliki za japanske skučene ulice i gradove, dok se u Južnoj Africi uglavnom proizvode pik-ap kamioneti.

Sa druge strane, mali GM modeli iz Velike Britanije ne mogu da konkurišu još manjim automobilima koje japanske kompanije proizvode namenski za domaće tržište.

U GM kalkulišu da im se ne isplati da prave veći broj modela sa volanom na desnoj strani za tržište Japana, kada se u toj zemlji proda tako malo njihovih automobila. Sa druge strane, prodaja se neće bitno uvećati dok upravo to ne urade, i tako nastaje začarani krug.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 04.09.2014. 12:10
Japanski automobili su bolji i japanska automobilska industrija je jača od američke. Američka automobilska industrija nije ni u top 5: Moje mišljenje: 1. Nemačka 2. Japan 3. Francuska 4. Italija 5. Južna Koreja
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online