Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 06.07.2014.
08:00
Blic A

Kako da budete spremni da na letovanje krenete kolima

Planirate da automobilom idete na godišnji odmor. Ako ne želite da se sve pretvori u veliku zbrku i da ne znate šta ćete pre, na vreme razmišljajte o neophodnim proverama. Napravite ček-listu pred putovanje.

Dobro se pripremite ako krećete na letovanje automobilom


14 dana pred put: Provera automobila
Najbolje je da se vozilo prekontroliše u ovlašćenom servisu. Ukoliko vam se bliži redovan servis možete kontrolu obaviti neposredno pred put. Ukoliko ne, obavezno proverite ulje, kočnice, gume (dubina šare). Neke od ovih stvari možete i sami da obavite.

12 dana pred put: Spremite papire
Naročito ako putujete u inostranstvo. Dakle, vozačka i saobraćajna dozvola,
polisa osiguranja, lična karta, pasoš, kao i zeleni karton za države gde je i dalje ovaj dokument neophodan (Makedonija, Bosna i Hercegovina...) Savet: skenirajte dokumenta i takve slike čuvajte na vašem e-mail nalogu za svaki slučaj.

10 dana pred put: Ažurirajte navigaciju
Navigacija je postala maltene neophodno sredstvo za snalaženje u inostranstvu. Zamislite situaciju da lutate nekom zemljom, dok vam decu hvata nervoza na zadnjem sedištu. Dakle, postarajte se da mape na vašem navigacionom uređaju budu ažurne.

7 dana pred put: Pribor za prvu pomoć
Kada ste zadnji put proverili da li posedujete svu neophodnu opremu u automobilu? Pred putovanje je pravi trenutak, svakako. Podsećamo: kompleti za prvu pomoć moraju biti standardizovani, a imajte na umu da u pojedinim zemljama, poput Grčke neophodan je aparat za gašenje požara.

5 dana pred put: Zabavni program - organizacija za decu
„Tata jesmo li stigli?“ „Još koliko moramo da putujemo?“ „Hoću napolje, tata!“ Ukoliko vam ovakva pitanja idu na nerve, nabavite neku vrstu zabave za svoje mališane. Džepna konzola, mobilni telefon, tablet-računar, izbor je na vam

3 dana pred put: Kupite motorno ulje


Čak i moderni automobili troše izvesnu količinu ulja između intervala redovne zamene. Dakle, pametni vozači uvek pre dužeg putovanja nabave motorno ulje, jer niko ne želi da mu se kojim slučajem upali lampica, a servisa nema na vidiku. Jedan litar je sasvim dovoljan.

2 dana pred put: Upišite važne brojeve
Ukradena vam je kreditna kartica. Šta sad? Zabeležite negde broj kol centra sa poleđine kartice ili se raspitajte u banci. Preko interneta možete da saznate brojeve telefona pomoći na putu u državama kroz koje prolazite.


Dan pred put: Pravilno se spakujte

Ravnomerno rasporedite teret po prtljažniku. Teže stvari idu na samu klupu, dok sigurnosni trougao i komplet prve pomoći moraju biti lako dostupni. Pravilo je da ukoliko imate krovni nosač teret ravnomerno rasporedite i da u njega ne stavljate čvrste kofere.


Dan putovanja: Ponesite rezervni ključ
Zaboravili ste ključeve u automobilu i sad ne možete da uđete jer je zaključano. Da, dešava se. Zato pametu u glavu, jer zamislite da vam se ovakva neprijatnost dogodi na hiljadu kilometara od kuće. Rezervni ključ nosite obavezno sa sobom.


Dan putovanja: Pripremite hranu
Naravno, vodite računa da nosite suvu hranu koja se ne kvari. Grickalice, sendviči, razne vrste biskvita sastavni su deo svakog putovanja sa decom. Lekari preporučuju da se tokom vožnje pije dosta tečnosti i konzumira voće.


Glavni savet: Rasporedite vreme vožnje
Neprekidna vožnja od 10 sati je maltretiranje i za vozača i za mašinu. Planirajte gde ćete da odmorite, možda čak i prenoćite i zaista napravite od putovanja uživanje.

POVEZANE VESTI

Nedelja 06.07.2014. 09:12
Dobri saveti .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online