Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 04.07.2014.
08:00
24sata.rs A

Evo zašto ginemo u saobraćaju

Početak leta i ove godine obeležio je znatan broj saobraćajnih udesa. Žrtve su bile vozači, putnici, motociklisti, ali i pešaci, a uzrok nesreća u svim slučajevima je bio ljudski faktor. Ovo su neke od najčešćih grešaka koje čine vozači, pešaci i motociklisti, a koje mogu imati kobne posledice.

Neopreznost i bahatost u saobraćaju skupo košta...
 

Saobraćajni veštak iz Komiteta za bezbednost saobraćaja Milan Božović kaže za ''24 sata'' da zbog predstojeće sezone godišnjih odmora svi učesnici u saobraćaju moraju da vode računa.

''Vozači koji uglavnom voze u gradskim uslovima moraju biti svesni da je višečasovna vožnja na otvorenom putu nešto sasvim drugo. Često misle da je najvažnije stići što pre na odredište, zbog čega ne prave pauze, kreću umorni na put ili prave niz drugih prekršaja koji mogu imati kobne posledice. Najvažnije je ipak stići bezbedno, što bi svi trebalo da imaju na umu'', kaže Božović.

PEŠACI:

Prelazak na crveno
Prelazak na crveno svetlo ili van obeleženog prelaza najčešći je uzrok stradanja pešaka. Prelazak na zebri takođe mora biti oprezan, jer mnogi pešaci prethodno ne proveravaju udaljenost automobila, zbog čega vozači nemaju nikakvu mogućnost da zaustave vozilo.

Pretrčavanje kolovoza
Nepropisan prelazak bulevara sa više traka posebno je opasan, pogotovu ako se između nalazi tramvajska baštica koju koriste i vozila pod rotacijom.

Prelazak ispred autobusa
Za znatan broj nesreća odgovorno je i nepropisno prelaženje kolovoza ispred autobusa u stanici. Vozači kojima se takođe savetuje da usporavaju kada se mimoilaze sa autobusom često ne mogu da vide pešaka koji izlazi na kolovoz.

Nošenje slušalica
Pešak ne sme stupiti na kolovoz sa slušalicama u ušima. Osim što je taj prekršaj kažnjiv, često je odgovoran za veliki broj nesreća jer pešaci ne čuju vozilo koje im se približava.

VOZAČI:

Višečasovna vožnja bez pauze
Umor i neispavanost takođe su odgovorni za veliki broj nesreća. Vozači često kreću na put neispavani, pa žele da u što kraćem roku stignu na odredište. Takođe, visok je procenat vozača koji voze i po nekoliko stotina kilometara bez minuta pauze.

Prekoračenje brzine
Nepoštovanje ograničenja brzine kako u naseljenim mestima tako i na otvorenim putevima odgovorno je za većinu saobraćajnih udesa.

Nebezbedno preticanje
Čak i kada je na određenom delu puta preticanje dozvoljeno, vozači često ne umeju da procene da li imaju vremena da se mimoiđu sa vozilom koje im dolazi u susret, zbog čega najčešće dolazi do sudara.

Nepoštovanje signalizacije
Radovi na putevima svakodnevni su u Srbiji, a vozači često iz žurbe ne poštuju signalizaciju, pogotovu kada se ona odnosi na prvenstvo prolaza. Posledice takvog ponašanja su uglavnom kobne.

MOTOCIKLISTI:

Prekoračenje brzine
Osim što direktno ugrožavaju svoj život, u opasnosti su i drugi učesnici u saobraćaju jer nisu u stanju da blagovremeno reaguju na njihov prekršaj.

Nenošenje kacige
Znatan je broj motociklista koji ne nose kacige, iako im mogu spasti život.

Nebezbedno preticanje
Započinjanje preticanja iz mrtvog ugla i bez zvučnog upozorenja.

Trkanje
Bajkeri koji voze u grupama često su skloni trkanju zbog čega direktno ugrožavaju i sebe i druge.

Petak 04.07.2014. 09:48
"pesaci...prelazak na crveno, ili van obelezenog prelaza...." Banalne gluposti, ako vozite oprezno i prilagodite voznju trenutnim uslovima smanjicete za 80-90% posto izazivanje nesrece. Svaki prelazak ulice u naseljenim mestima 50.metara od pesackog prelaza se smatra kao prelazak na pesackom. Pretrcavanje ulice, ulicu pretrcavate u naseljenom mestu, a vi ne vozite 150. u naseljenom mestzu, vec prilagodjavate brzinu, a znajuci da je svuda u naseljenim mestim generalno ogranicenje 50.km. a sa 50. ste u stanju da reagujete na vreme. Ne Kazem niti ko moze da tvrdi da do nesrece nece doci ako vozite i 10.kma. na sat, ali je rizik manji. Zato pamet u glavu pa volan u ruke.
Petak 04.07.2014. 21:51
A ni reci o bedi i nemastini, o putevima, signalizaciji, obelezavanju puta, auto skolama koje obucavaju decu na zastareo nacin.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online